METODE UZGOJA Gupika/Gupija

DOSLI SMO DO TRECEG KORAKA / ODABIR METODE UZGOJA

nastavak clanaka
UVOD U SVIJET CISTOKRVNIH GUPIKA [GUPIJA]
ZA IZLOZBE/TAKMICENJA


blonde-snake-skin-cobra-guppy

Moje ‘Blans Zmijska Koza’ gupike

U principu, postoje tri razlicite metode uzgoja;

  1. Uzgoj u bliskom srodstvu
  2. Linijski uzgoj
  3. Izvan-linijsko ukrstanje

Obavezno pogledajte moj clanakThe difference between IN*breeding and INTER*breeding‘ a za prevod na vas jezik, u gornjem desnom uglu, gdje vidite ‘Select your language:’ odaberite vas jezik. Mobilna verzija ovoga sajta/bloga nema opciju za prevodjenje teksta na druge jezike.

Sve ove metode ukljucuju slijedece:

  • Odgovarajuce selekcioniranje maticnih riba
  • Osnovnu brigu i odrzavanje
  • Tehnike ishrane
  • Izbacivanje / selekciju riba
  • Osnovno znanje o genetici
  • Vodjenje evidencije i metode oplemenjivanja (uzgoja).

Mnogo odgajivaca koristi jednu, dvije ili cak sve tri od gore navedenih metoda uzgoja. Koja metoda ce za vas biti najbolja to cete saznati vremenom, kroz iskustva stecena u ovome hobiju. Vec sam napomenuo (u jednom od proslih clanaka) da bi pocetnici trebali da odaberu jednu metodu koje ce da se i pridrzavaju dok ne steknu malo vise iskustva/znanja. Ja kada sam pocinjao preporuceno mi je bilo da se drzim ‘linijskog uzgoja’, sto sada ja to isto vama preporucujem. Bilo o kojoj metodi uzgoja da je rijec, morate se pridrzavati osnovnih pravila ka sto su ‘selekcija’/’izbacivanje’. Izbacivanje je u osnovi odbacivanje inferiornih riba/mladji iz jata sto je veoma vazno za dalji uzgoj i kvalitet vasih riba. Preporucuje se i razvrstavanje po polovima, muzijake da drzite odvojene od zenki, a odvajanje se vrsi izmedju trece i seste sedmice zivota mladji. Vecina odgajivaca voli da izabere koje ce gupike/gupiji biti partneri po nekim od njihovih kriterijuma. Takodje, velika vecina koristi jednog muzijaka na dvije zenke – trio. Trio se drzi odvojen od drugih riba jer su to maticne ribe. Iz moga licnog iskustva, moja preporuka vama bi bila da u maticnjaku drzite dva muzijaka i dvije zenke. Maticne ribe se skoro uvijek drze u manjim akvarijumima tako da je i broj maticnih riba u jatu uvijek manji od akvarijuma gdje drizite primjerke vasih loza/linija, sto ujedno znaci i da su akvarijumi za njih dosta veci. Razlog zbog kojega vama preporucujem da za maticne ribe koristite dva para umijesto jednoga tria je slijedeci; Cesto, najveci i najljepsi primjerci budu neplodni/jalovi pa tako koristenjem dva muzijaka u maticnjaku smanjujete procenat za tu mogucnost. A mozete da koristite i uzgoj u ‘Haremu’, tri ili vise muzijaka na sest ili vise zenki, po izboru. Skraticu malo ovu temu jer je i ovaj, kao i par proslih clanaka namijenjen iskljucivo pocetnicima u ovome hobiju! O metodama koje ja korstim za uzgoj mojih riba pisati cu u nekim od narednih clanaka …


UZGOJ U BLISKOM SRODSTVU

Kao sto i sam naziv kaze, radi se o uparivanju ‘blisko’ povezanih riba kao sto su; brat i sestra, otac i kci, sin i majka, prvo i drugo koljeno. Ova metoda odlicno funkcionise za iskusne uzgajivace ali ne i za pocetnike! Mnogo toga morate da naucite prije nego sto se odlucite birati maticne ribe za ovu metodu uzgoja. Moje iskustvo je zasnovano na gupikama sa trouglastim repom i mogu vam reci da ja jos nikada nisam uspio upariti ‘otca sa cerkom’! Razlika u starosti nije problem ali u velicini jeste! Veliki muzijaci ne pokazuju interesovanje za ‘mnogo’ manje zenke. Dok zenke dostignu odredjenu velicinu muzijaci su ili ‘penzionisani’ ili su uginuli. 


LINIJSKI UZGOJ

Ova metoda uzgoja je veoma slicna metodi uzgoja u bliskom srodstvu ali primjenom ove metode mozete odrzavati kvalitet duze vrijeme, proizvesti mnogo vise generacija bez izvan-linijskog ukrstanja sa kojim mozete poboljsati kvalitet vasih riba, ali isto tako mozete i da unistite kvalitet vase trenutne loze/linije (kljuc je u izboru maticnih riba).  Ova metoda ‘linijski uzgoj’ je veoma popularna medju uzgajivacima sirom svijeta. Da bi zapoceli vasu liniju potreban vam je jedan muzijak i dvije zenka. Ribe mogu biti od istih roditelja, sto znaci da su brat i sestre. Moj svijet vama bi bio slijedeci; pri nabavci maticnih riba pitajte uzgajivaca da li moze da vam da zenke iz dvije razlicite (kompatibilne) loze/linije. To ce vam biti od velike pomoci za odrzavanje kvaliteta na duze vrijeme. Da bi bolje pojasnio ovu metodu napravio sam sematski prikaz kako napraviti dvije loze/linije od ‘maticnog tria’. Rijec ‘trio’ u ovom hobiju se koristi kada se radi o jednom muzijaku i dvije zenke ili dva muzijaka i jedna zenka. U vecini slucajeva kada se primjenjuje rijec ‘trio’ radi se o jednom muzijaku i dvije zenke sto sam ja i koristio za pravljenje sematskog prikaza.

Znaci, koristio sam jednog muzijaka i dvije zenke. Od jedne zenke pocinje stvaranje ‘linije A’ a od druge zenke ‘linije B’.

SEMA LINIJSKOG UZGOJA GUPIJA GUPIKA AKVARIJUMSKIH RIBICA

Napomena;  Od A i B linije (loze) mozete da pravite (sirite) linije (loze): C, D, E, F …


IZVAN-LINIJSKO UKRSTANJE

Uparivanje riba koje nisu ni u kakvom srodstvu. Mnogo pobijednickih riba na izlozbama je nastalo bas ovom metodom uzgoja kojom se dobivaju ‘hibridi’. Ova metoda se jos koristi i za povecanje plodnosti, energije, tijelesne mase, boje, itd. Takodje nove vrste se stvaraju ovom metodom uzgoja. Koliko je dobro koristiti ovu metodu isto toliko je i lose. Bez velikog iskustva i poznavanja vrsta ova metoda nece raditi za vas. Zasto? Pa ne mozete bas svaku boju (sortu/vrstu) da ukrstate sa svakom bojom (sortom/vrstom)  i pri tome da ocekujete dobre ili sta vise izvanredne rezultate. Hibridni primjerci mogu biti fascinantni ali isto tako i losi. Kako i kada je pozeljno upotrebljavati ovu metodu uzgoja objasnjavati cu kroz neke od slijedecih clanaka.


Na slici ispod ovog teksta su prikazana dva ‘hibrida’ koje sam dobio ukrstanjem Blans Moskovaca sa Zutim zenkama / trouglastog repa (gupika iznad) i obrnuto (gupika ispod).

Gupike

Slika kao i gupike su moje vlasnistvo


Ovo bi bilo sve o osnovnim metodama uzgoja a kada steknete vise iskustva (ili ako ga vec imate) na vama je da naucite kako da manipulisete sa njima kako bi dosli do kvalitetnih riba.


Uzgoj gupika gupija

 

 

 

 

 


Sve fotografije su moje vlasnistvo (u slucaju da nisu, autori/vlasnici tih slika su navedeni u tekstu ili su potpisani ispod fotografije/slike) i mogu biti koristene samo u obrazovne svrhe uz moje ime. Slike su zasticene ‘autorskim’ pravom.


 

Sve o gupikama i njihovom uzgoju, ishrani i pripremi za konteste izlozbe

 

 


ZOV novosti


 

About Igor Dusanic

Dedicated to the Fancy Guppy Hobby!
This entry was posted in Moj Blog ( by Igor D.) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to METODE UZGOJA Gupika/Gupija

  1. Pingback: SVE O GUPIKAMA I UZGOJU CISTOKRVNI PRIMERAKA | F S Q G * Fancy Show Quality Guppies

Comments are closed.