Genetika Gupika :: Teorija & Praksa :: Ukrstanja :: Moja prva ‘blans’ [blond] gupika

Moja prva ‘blans/blansirana‘ [blond] gupika koju sam dobio od polu crne linije/loze je od Rikovih (Rick Grigsby) polu crnih pastelno/bijelih gupika. Bio sam upoznat sa genetikom, znao sam sta je uzrok zbog kojega dolazi do mutacije, itd. ali nikada prije nisam niti ni u jednom okotu od polu crni gupika dobio blans/blansiranu mutaciju. Veoma vrijedan ‘mutant’ i koristan za dalji rad sa polu crnom linjom od koje je i nastao.

Blond Half Black Pastel White

Blond Half Black Pastel White


BLANS (Blond) [Mutacija]
U orginalnom prevodu bi bilo “plava” ali tacniji opis bi bio; “BLANS/blansirana” / IZBLIJEDJENA. Slicna je Zlatnoj, ali je svjetlija i providnija u boji. Pravi broj melaninskih cestica je skoro isti kao i kod Sivih, ali su mnogo manje i cestice se ne mogu rasprsavati/rasirivati na nacin na koji Sive ribe mogu. Ako ukrstite Blans sa Sivom, ocekujte Sive gupije/potomke. Uglavnom nisu toliko jake i otporne kao Sive, ali su mnogo jace/otpornije od Albina.
Blans Blansirana Blond gupika gupike

Blans Blansirana Blond gupika gupike


U okotu sam dobio  pored blansirani (blond) i veoma mali broj je imao vise izrazajnu zlatnu (gold) boju. Na slikama ispod ovog teksta mozete da uocite razliku izmedju blansirani i zlatni primjeraka.

Half Black Pastel Blond guppies

Half Black Pastel Blond guppies


Half Black Pastel Blond guppies

Blans Blansirana Blond gupika gupike

Blans Blansirana Blond gupika gupike

Zlatna (gold) je recesivna, sto nije bas slucaj sa Rikovom linijom. Rik je ukrstao zlatne sa sivim (orginalnim, polu crnim primjercima) i sva mladj u okotu bi bila siva. Onda bi uparivao bracu i sestre (M1) i dobivao bi 25% blansirane (blond) mladji u prvom okotu. Zlatni se ne ‘pojavljuju’ sve dok ne ukrsti M1 blansirane, sto znazi da tek u M2 dolazio bi do zlatni (gold) primjeraka i to u veoma malom broju.


Pazljivom selekcijom i sa mnogo utrosenog vremena dosao sam do primjerka kakvoga sam zamisljao u svojoj glavi. Ovo je bio moj prvi uspijeh dobiven ukrstanjima.

Igorova gupi gupika gupike gupiji

 

 

 

 


Sve fotografije su moje vlasnistvo (u slucaju da nisu, autori/vlasnici tih slika su navedeni u tekstu ili su potpisani ispod fotografije/slike) i mogu biti koristene samo u obrazovne svrhe uz moje ime. Slike su zasticene ‘autorskim’ pravom.


About Igor Dusanic

Dedicated to the Fancy Guppy Hobby!
This entry was posted in Moj Blog ( by Igor D.) and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Genetika Gupika :: Teorija & Praksa :: Ukrstanja :: Moja prva ‘blans’ [blond] gupika

  1. Pingback: SVE O GUPIKAMA I UZGOJU CISTOKRVNI PRIMERAKA | F S Q G * Fancy Show Quality Guppies

Comments are closed.