Genetika Gupika :: Teorija & Praksa :: Ukrstanja :: Polu Crne Kalifornijske Zlatne Gupike

Potpuno Zlatna Kalifornijska gupika je tvorevina jednoga od najboljih svijetski odgajivaca gupika, covijeka sa velikim znanjem i iskustvom ali koji danas, na zalost, vise nije sa nama … Luke (Luke Roebuck).

California gold

Photo by Toni Milligan


Prije mnogo vremena, kada sam radio na Polu Crnim Pastelnim/Bijelim imao sam ‘neku’ teoriju o tome kako poboljsati kvalitet moji polu crni primjeraka ukrstanjem sa Kalifornijskim Zlatnim. Luke je bio covijek od koga sam ja ucio, pa posto sam bio upoznat sa njegovom novom tvorevinom (genetikom Kalifornijsko zlatni) odlucio sam se za ukrstanje … Kalifornijski Zlatni primjerci varirali su u nijansama. Gore na slici je prikazan primjerak koji je potpuno zlatne boje (sto i jeste bio cilj tvorca) ali sa vremena na vrijeme u okotu bi se pojavljivali i svjetliji pastelni primjerci (sa jako svjetlim ledjnim i repnim perajem) koje sam ja i koristio za ukrstavanje. Kao i mnogo puta do sada ‘teorija’ se nije uklapala sa ‘praksom’ … Ali bez obzira na sve opet sam nesto novo naucio a iskustvo je nesto sto se ne moze kupiti … Zlatna boja je ‘recesivna’?

Kalifornijska Polu Crna Zlatna gupika


Kalifornijska Polu Crna Zlatna gupika


Kalifornijska Potpuno Zlatna Polu Crna gupika


Kalifornijska Potpuno Zlatna Polu Crna gupika

Kalifornijska Potpuno Zlatna Polu Crna gupika


Kalifornijska Potpuno Zlatna Polu Crna gupika


California Full Gold guppy guppies

California Full Gold guppy guppies


Posto sam u isto vrijeme dobio Polu Crne Pastelne koji su ‘vukli’ na zutu boju i nove Polu Crne Kalifornijske Potpuno Zlatne primjerke odlucio sam se za novo ukrstanje posto sam strasno volio eksperimentisati i upoznavati gupike koje sam drzao. Nisam bas opredijeljen za ‘genetiku’ ali genetika gupika i njene boje su me jako zainteresovale …

California Full Gold Half Black Pastel

California Full Gold Half Black Pastel


M1 iz prethonog ukrstanja ponovo sam ukrstio sa Polu Crnim Pastelno Zutim i ovako je izgledao rezultat;

Polu Crne Pastelne gupike gupi gupiji

Moji zakljuci iz ovih eksperimenata su da  kljuc za kontrolu ‘cne pigmentacije’ kod moji Polu Crni Pastelno/Bijelih lezi u muzijacima a kod Pastelno/Zutih (zuckasti) u zenkama sto znaci da nisu uvijek 100% zenke te koje prenose gene za dobivanje ‘polu crni’ primjeraka …

 

 

 


Sve fotografije su moje vlasnistvo (u slucaju da nisu, autori/vlasnici tih slika su navedeni u tekstu ili su potpisani ispod fotografije/slike) i mogu biti koristene samo u obrazovne svrhe uz moje ime. Slike su zasticene ‘autorskim’ pravom.


 

About Igor Dusanic

Dedicated to the Fancy Guppy Hobby!
This entry was posted in Moj Blog ( by Igor D.) and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Genetika Gupika :: Teorija & Praksa :: Ukrstanja :: Polu Crne Kalifornijske Zlatne Gupike

  1. Pingback: SVE O GUPIKAMA I UZGOJU CISTOKRVNI PRIMERAKA | F S Q G * Fancy Show Quality Guppies

Comments are closed.