Novosti iz mojih akvarijuma – IV

Vrijeme je da malo pogledamo situaciju izbliza, i da zabiljezimo rezultate i zakljucke.

Jordan Dusanic youngest guppy researcher

Moj najmladji pomagac  🙂

Ovoga puta cu poceti od moje linije MD-B. U prethodnim clancima sam objasnjavao nastanak i razvoj mojih linija tako da se necu vise ponavljati [klikni za pregled prethodnog clanak]. Jedino sto cu da spomenem je da sam koristio muzijaka ‘crvene trave ili tackaste crvene‘ (Red Grass) koji nosi gene za produzeno, visoko i siroko ledjno peraje (Hi-Dorsal). Gen za produzeno ledjno peraje (Hi-Dorsal) je prenesen preko muzijaka u /na moju CD-B liniju. Cak je uspio je da promijeni i oblik sara, i donekle boje u repovima CD-B zenki koje sada koristim i u MD-B liniji. Neke od ovih zenkih danas pokazuju crvenkastu boju na /u repu. Gen za produzeno, visoko i siroko ledjno (Hi-Fin) peraje je takodje prenesen i na veci broj muzijaka, to jeste vidljiv je /izrazen na vecem broju muzijaka.

MD-B guppy line

Mlade zenke

Muzijaci iz CD-B linije imaju jasne i fine obrazce /sare (pattern) na /u repovima, ali ne i na /u ledjnom peraju. Veoma mali procenat ima i na /u repu i na /u ledjnom peraju podudarajuce obrazce /sare (pattern). Veoma cesto i ‘ostro’ vrsim selekciju (zbog malog broja akvarijuma), i posto nikada nisam poklanjao, niti prodavao ne-kvalitetne ribe, sve ‘otpadnike’ (culls)  uspavljujem & zamrzavam.

Gupike

Mlade ribe  (young fish – regular and hi-fin male)

Gupike

Otpadnik  (Cull)

Igrom slucaja, neki dan sam ostavio napolju otpadnike da se potpuno odmrznu prije nego sto sam ih se uspio rijesiti, i na moje iznenadjenje, primjetio sam veliku razliku na ribicama prije-zamrzavanja i nakon odmrzavanja. Svi znamo da ribice zbog nedostatka kisika pocinju da tamne na suvoj povrsini … Na mojim otpadnicima (culls) su se pokazale sare /obrazci na /u ledjnom peraju gdje nisu bile prije zaledjavanja! Svi su imali jedva nazirucu po koju saru /obrazac na /u ledjnom peraju.

Gupi

Nakon zamrzavanja, odmrznut muzijak

Takodje im se na prednjem dijelu tijela izrazila ‘svjetlucava zlatna” boja …

Gupi

Odmrznuti zaledjeni muzijak


 

Sada cu preci na zenke iz CD-A linije. Ono sto je veoma interesantno je to, da tamna boja na kraju gornjeg trupa, a pri pocetku repa je prekrivena ‘srebrnastom’ bojom (mislio sam da se radi o guanoforama?). Medjutim, pri koristenju blica na kameri /foto-aparatu, uocava se, da se ispod tamne podloge (melanofore) nalaze ksanto-eritrofore? koje su zasijenjene ovim tamnim pigmentom (melanoforama). Sto znaci da se koncentracija ovih pigmentnih celija moze /ili se vrsi na istom mjestu uz dominaciju jednom od njih.

Guppy line CD-A Red Mosaic

CD-A linija

Ove zenke sam podijelio u dvije grupe, nakon sto su napunile dva mjeseca starosti. U grupi CD-A sam ostavio zenke koje su pokazivale vise crvene boje na /u repovima, dok sam u drugu grupu svrstao zenke koje su pokazivale manje crvene boje na /u repovima i one se nalaze u grupi MD-A. Na slici ispod ovoga teksta mozete vidjeti kako te zenke izgledaju danas (fotografija je snimljena otprilike prije mjesec dana). Pretezno sve imaju zutu pozadinsku boju, dok je samo par njih zadrzalo ‘crvenkastu’ boju. Naravno da sam za maticnu zenku MD-A linije izabrao sa najvise ‘crvenila’ u repu.

Guppy line MD-A Red Mosaic

MD-A linija


 

Sada cu da se vratim malo unazad, posto sam spominjao crvenu boju a vezano je za moj cilj /projekat. Sve sto budem pisao sada ovdje je vezano za ovoga muzijaka na slici (ispod ovoga teksta) … Pazljivom selekcijom /odabirom, izdvajam muzijake koji pokazuju crvenu /crvenkastu ili narandjastu boju na bilo kojem dijelu tijela kako bi mogao prosiriti tu pokrivenu povrsinu (pojacati efekat) na sto vecem dijelu tijela. Ovo je u stvari i jedini osnovni razlog zbog cega sam stvorio /napravio zenke mozaika sa crvenim repom (Generalno, Crveni Mozaik sastoji se od X vezane crvene boje tijela i X vezane crvene & autozomne /autosomne crvene boje peraja – u mom slucaju, crvena boja je pojacana Y vezom, sto se desava u veoma rijetkim slucajevima) koje ste mogli vidjeti na slikama iznad ovoga teksta, kako bi bio u mogucnosti ostvariti cilj uz njihovu pomoc.

Moscow Red Mosaic guppy

To sto mene zbunjuje je, da prema Alan S. Bias-u, crveni ili narandjasti “izrazaj” na tijelu moga Moskovskog Mozaika i ne mora biti ‘samo’ rezultat moje selekcije. Narandjasti “ukrasi” na tijelu gupika su ostavljeni u nasljedstvo domacim sortama gupika od njihovih divljih predaka. Ovi ukrasi su uvijek prisutni, ali su kod mnogih sorti maskirani /nevidljivi. Smanjenje melanofora dozvoljava ” ukrasima” da dodju do izrazaja. Takodje, i iz moga licnog iskustva, pojacanjem crvene boje na /u trupu blizu korijena repa, dolazi do smanjenja broja melanofora, sto rezultira gubljenjem sara na /u repu. Da li je moguce povecati kolicinu crvene & narandjaste boje na tijelu a pri tome zadrzati Mozaicni oblik /sare na /u repu, ostaje nam jos malo da sacekamo na odgovor. Ako je moguca interakcija melanofora i ksanto-eritrofora na /u repu zasto ne bi bila moguca na /u tijelu? I “prosarano” crveno & narandjasto tijelo bi bilo zadovoljavajuci rezultat  🙂

 

 

 

 

 

Sve o gupi gupikama gupijima


Sve fotografije su moje vlasnistvo (u slucaju da nisu, autori/vlasnici tih slika su navedeni u tekstu ili su potpisani ispod fotografije/slike) i mogu biti koristene samo u obrazovne svrhe uz moje ime. Slike su zasticene ‘autorskim’ pravom.


 

About Igor Dusanic

Dedicated to the Fancy Guppy Hobby!
This entry was posted in Moj Blog ( by Igor D.) and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Novosti iz mojih akvarijuma – IV

  1. Pingback: SVE O GUPIKAMA/GUPIJIMA I UZGOJU CISTOKRVNI PRIMERAKA | F S Q G * Fancy Show Quality Guppies

Comments are closed.