Period nošenja jajašaca kod gupika/gupija

Period nošenja jajašaca kod ženki gupika/gupija će se razlikovati na osnovu zdravlja ženke, njenog stresnog stanja i uslova njenog akvarijuma. Gupike/gupiji su živorotke, što znači da RAĐAJU ŽIVE MLADE. Ženke nose ikru (jajašca) u trbuhu sve do izlijeganja .

Period nošenje jajašaca može trajati od 21-30 dana, iako je 22-26 dana prosjećno vrijeme nošenje za većinu gupika/gupija. Temparatura između 25-27 stepeni Celzijusa je najbolja za vrijeme nošnje i neće zadržati ženku preterano dugo noseću. Ako je ženka pod stresom ili osjeća da postoji opasnost, ona može ostati noseća duže, i ako je stres preveliki može da skrati period nošnje ili da izazove pobačaj (spontani abortus).

Moscow guppies females

Photo and guppies by Igor Dusanic

Za zaštitu ženke tokom trudnoće/skotnosti, akvarijum treba držati na doslijednoj temperaturi i redovno čistiti kako bi izbegli bilo kakve bolesti koje mogu uticati na razvoj i zdravlje ribica ili uspeh nošnje.

Odrasla ženka u jednom ribljenju (okotu) može dati od 20 do 60 ribica u prosijeku, a naravno dešava se da broj bude manji kao i nešto znatno veći. Treba zapamtiti da jednom oplođena ženka čuva mužijakovu mliječ u svom tijelu i kasnije je koristi za buduću oplodnju. Ovo je naročito važno da zapamte odgajivači gupika/gupija koji žele da uzgajaju čistokrvne primerke i da učestvuju na izložbama (takmičenjima) gupika.

Mladunčad gupija/gupika rađa se u obliku sićušnog klupčeta (loptice), što pada na dno i tu se rasklupča, a zatim brzo juri prema površini kako bi svoj riblji mjehur napunili zrakom.

Zdrava ishrana je takođe od suštinskog znažaja!!!

 

VIDEO ZAPIS O KOCENJU GUPIKA

 

NAPOMENA;
Generalno govoreci o plastičnim mrijestilicama/kotilicama ne moze se reci da nisu dobre, ali mrijestilice/kotilice koje se prodaju u prodavnicama za akvarijumske ribice često nisu dobar izbor jer su male, zbog nedostatka prostora ženka često pretrpi šok i ugine. Postoje i vece, kvalitetnije mrijestilice/kotilice koje se tesko mogu nabaviti pa zbog toga vecina odgajivaca/uzgajivaca pravi svoje mrijestilice/kotilice. Na slici ispod je moja improvizacija plasticne mrijestilice/kotilice koja odlicno radi za mene.

mrijestilica kotilica za gupike gupije

SAVJET;
Ako vidite da je ženka spremna da se oribi/okoti a nikako da izbaci (okoti) male (mlađ) koje čekate sa velikim nestrpljenjem možete da ubrzate proces tako što ćete promeniti jednu količinu vode, ali nova voda koju ćete da naspete mora biti toplija (ne pretijerano toplija) od vode koja je trenutno u akvarijumu. Zapamtite da po završetku procesa ribljenja (okota) zamenite vodu tako što ćete nasuti  jedan – dva stepena hladniju vodu od one koja je već u akvarijumu. Dodavanjem hladnije vode izbacujete amonijak prema površini, što je veoma važno za zdravlje riba kao i za čistu, zdravu vodu u kojoj borave vaše ribice!

 

 

 

 

 


Sve fotografije su moje vlasnistvo (u slucaju da nisu, autori/vlasnici tih slika su navedeni u tekstu ili su potpisani ispod fotografije/slike) i mogu biti koristene samo u obrazovne svrhe uz moje ime. Slike su zasticene ‘autorskim’ pravom.


 

Sve o gupikama i njihovom uzgoju, ishrani i pripremi za konteste izlozbe

 


Akvarijum Gupike Forum


:: GupikeRibeOvovivipari ::


About Igor Dusanic

Dedicated to the Fancy Guppy Hobby!
This entry was posted in Moj Blog ( by Igor D.) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Period nošenja jajašaca kod gupika/gupija

  1. Pingback: SVE O GUPIKAMA I UZGOJU CISTOKRVNI PRIMERAKA | F S Q G * Fancy Show Quality Guppies

Comments are closed.