GUPIKE/GUPIJI :: TEMPERATURA :: ISHRANA :: MLADJ

TEMPERATURA VODE

Gupike/gupiji su tropske ribe sto znaci da zive u toplijim vodama. Preporucljiva temperatura vode u akvarijumu za gupike/gupije je izmedju 24 i 28 stepeni Celzijusa. Prema testiranjima koje su vrsili neki od odgajivaca/uzgajivaca, pokazalo se da u visocijim temperaturama zenke u okotu daju vise zenki nego muzijaka. Prema zapisima, na temperaturi oko 24 C odnos izmedju muzijaka i zenki je 50% / 50%. U nizim temperaturama broj muzijaka je bio veci od broja zenki dok je na visocijim temperaturama broj zenki bio veci od broja muzijaka … Na vama je da izvrsite testiranja i pronadjete temperaturu koja je najpovoljnija za vase zahtjeve. Koliko nisko mozete spustiti (ili koliko visoko mozete podici) temperaturu a da i dalje bude bezbjedna za vase gupike/gupije to ce te morati sami da (testirate) provjerite. Neke sorte su otpornije od drugih, itd. Testiranja su isto tako pokazala da gupike/gupiji rastu sporije ali da dostizu vecu velicinu u hladnijoj vodi i takodje da zive duze od gupika/gupija koje su u toplijoj vodi. Kako god, prva tri mijeseca zivota mladji gupika temperatura vode nebi trebala biti niza od 27 C – 28 C.

 


ISHRANA

Gupike/gupiji su ribe svastojedi (omnivores). Sto raznovrsnija hrana, to je bolje. U prirodi se hrane larvama komaraca a odgajivaci/uzgajivaci su zamijenili larve sa artemijom. Bez artemije ili larve komaraca uzgoj visoko-kvalitetni gupika/gupija prosto nije moguc. Da, vase gupike/gupiji ce da zive i bez zive hrane ali nikada nece dostici velicinu & kvalitet gupika/gupija koje su hranjene zivom hranom.

Ljubicasta gupika trouglastog repa

Prva tri mjeseca su najvazniji period u razvoju gupika/gupija (vec u cetvrtoj & petoj sedmici zivota moguce je razlikovati polove, muzijaci prvi pocnu dobivati boju i formirati siljasti oblik trbusnog peraja – kopulatorni organ/gonopodij dok zenke imaju rasireno trbusno peraje i crnu tacku odma iznad analnog peraja takozvanu ‘skotnu mrlju’ sto ne znaci da su skotne) . U tom periodu moraju se hraniti cesto i 70% od ukupne kolicine hrane koju im dajete mora biti ‘ziva’ hrana (larve komaraca ili artemija) . Naravno da su vrsta i nacin ishrane vazni i poslije tri mjeseca. U zavisnosti od sorte gupika/gupija koje uzgajate neke ce sazreti prije od drugi a neke poslije … Generalno govoreci, razvoj se zavrsava izmedju 7 i 10 mjeseci starosti (u zavisnosti od vrste).

Ishrana gupika gupija

Da ne bi bio pogresno shvacen, pored artemije mora se davati i druga ziva, svijeza, susena kao i lisnata hrana. Kako i koliko cete hraniti vase ribe zavisi od njihove starosti. Ribe koje su dostigle punu velicinu ne zahtjevaju kolicinu proteina koja je potrebna mladim ribama da bi dostigle punu velicinu. Takodje, ribe koje su dostigle punu velicinu NE-moraju biti hranjene artemijom, cak sta vise visoko-kaloricna hrana moze ih unistiti. Maticne ribe zahtjevaju kaloricnu hranu punu proteina kako bi bile u stanju da proizvode zdrave i jake (otporne) potomke. Produktivne zenke moraju da se “pojacano” hrane sa visoko-kaloricnom hranom.

Da bi vam bilo jasnije o cemu je ovdje rijec mozete da pogledate rezultate testiranja koja hrana je najbolja za maticne ZENKE i zasto. Testiranja su izvrsili  Dr. Larr, Johnson and Robins. FOOD TEST NUMBER 6642

 


MOJI SAVJETI ZA POCETNIKE

Sve u svemu, ako zelite da uzgajate kvalitetne gupike/gupije sa pedigreom prvo morate da nabavite frizider za njihovu hranu. Velicina frizidera zavisi od kolicine hrane koja vam je potrebna a to zavisi od broja riba koje zelite da drzite.

Hrana za gupike

Takodje vam je potrebno mijesto gdje cete izlijegati artemiju. Za sve akvariste kojima je prostor neprijatelj broj jedan ovo bi trebalo posluziti kao ideja …

Artemija za gupike

Dobru, zdravu i kaloricnu hranu mozete da pravite i sami od proizvoda koji su vam dostupni svaki dan u svim prehrambenim prodavnicama. Npr; Junece srce, pileca djigerica, … spinac, grasak, … kokosija jaja, … itd. Na vama je da pronadjete recepte koji ima mnogo i dostupni su na internetu …

Pogledajte moj clanak o hrani za gupike/gupije ‘Foods for Fancy Guppies‘ a za prevod na vas jezik, u gornjem desnom uglu, gdje vidite ‘Select your language:’ odaberite vas jezik. Mobilna verzija ovoga sajta/bloga nema opciju za prevodjenje teksta na druge jezike.

 


 

Nikola Junior
hrani svoje gupike/gupije

 


 

 

 

 

 


Sve fotografije su moje vlasnistvo (u slucaju da nisu, autori/vlasnici tih slika su navedeni u tekstu ili su potpisani ispod fotografije/slike) i mogu biti koristene samo u obrazovne svrhe uz moje ime. Slike su zasticene ‘autorskim’ pravom.


 

Sve o gupikama i njihovom uzgoju, ishrani i pripremi za konteste izlozbe

 


Crvene Kalifornijske gliste


About Igor Dusanic

Dedicated to the Fancy Guppy Hobby!
This entry was posted in Moj Blog ( by Igor D.) and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.