UVOD U SVIJET CISTOKRVNIH GUPIKA/GUPIJA ZA IZLOZBE/TAKMICENJA

Ovaj clanak cu da zapocnem sa velikim pozdravom svim zaljubljenicima akvaristike a posebno ljubiteljima i odgajivacima gupika/gupija! Posto na prostorima EX Jugoslavije jos uvijek ne postoji klub (a kamoli klubovi) za odgajivace gupika/gupija kao ni literatura koja bi pomogla svim onima koji zele da zaplove u vode (cistokrvnih) “izlozbenih gupika/gupija” (gupika/gupija sa pedigreom, koje su selektirane i uzgajane da ispune standarde propisane od Evropske & Svijetske ili Internacionalne organizacije), ja sam odlucio u kratkim crtama da opisem od uzgoja, selekcije gupika/gupija do izlaganja (ucestvovanja) na izlozbama (takmicenjima). Mozda nekada i nekome ovaj clanak i bude od neke koristi … Iskreno se nadam da ce u bliskoj buducnosti ovaj hobi da pridobije ozbiljnog znacajana i na prostorima EX Juge i da ce se odgajivaci i ljubitelji udruziti i poceti da stvaraju klubove a mozda jednoga dana budu i organizatori “Evropske ili cak sta vise Svijetske izlozbe (takmicenja) gupika/gupija kao sto to rade veoma bliske komsijske EX Juge; Njemacka, Austrija, Italija … a u poslednjih par godina i Bugari su veoma aktivni sa organizacijama Evropskih kao i Svijetskih izlozbi (takmicenja) gupika/gupija.

 

 


UKRATKO O MENI

Razlog zbog kojega sam odlucio da napisem ovaj clanak je sljedeci; Gupike/gupiji su bile prve ribice koje sam dobio od prijatelja moga otca (davno je to bilo). Dao mi je mrezicu (net) i dva pokusaja da zagrabim sto mogu u potpuno zelenoj vodi koja se nalazila u akvarijumu od cetrdesetak litara. Koliko je bio dobar “ulov” ne mozete ni da zamislite!

Kesu sa ribama sam ponio kuci mada nisam imao akvarijum! Odlicno je posluzila ukrasna vinska casa (zapremone tri litra) koja je bila od stakla crvene boje (ali je ipak bila providna).

Moj otac je imao prijatelja staklorezca pa sam ubrzo dobio i prvi akvarijum. Kakva je to radost bila. Posto je ribicama bila potrebna hrana dao sam se u potragu da pronadjem prodavnicu za kucne ljubimce. U to vrijeme u mome rodnom gradu (Tuzla) postojala su samo tri izvora za nabavku ribica, biljki, hrane i ostalih ‘rekvizita’ potrebni za akvaristiku. Jedan od izvora je bio ZOO Butik a druga dva su bila privatna (jedan je bio smjesten u prizemlju kuce a drugi u podrumu zgrade).

Kada god sam isao u nabavku, provodio bi po sat do dva vremena tamo jer to je bilo jedino mijesto gdje sam mogao dobiti neke nove informacije i upoznati ljude koji imaju interest za isti hobi. Ubrzo sam nabavio jos jedan akvarijum i akvarijumsko bilje. Gupike/gupije sam raspodijelio u oba akvarijuma. Kako su se biljke sirile i rasle i broj gupika/gupija se povecavao. Da bi sacuvao sto veci broj malih (mladji) poceo sam da koristim staklene tegle. Tada su tegle bile popularne kod akvarista (na nasim prostorima).

Ubrzo sam poceo da odabiram (selektiram) muzijake i zenke koje sam odvajao u tegle. Odabir (selekciju) sam vrsio prema izgledu (vizuelna selekcija). Muzijak koji mi se najvise svidjao pario bi ga sa zenkom (naravno) koja mi se najvise svidjala. Nisam poznavao vrste (niti sam znao nazive) a da nepricam o genetici a kamoli o uzgoju izlozbenih (cistokrvnih) primjeraka … Svo moje danasnje iskustvo vezano za visoko-kvalitetne cistokrvne izlozbene primerke gupika/gupija sam sticao kroz uzgoj i uz pomoc klubskih drugova (odgajivaca) u Sijedinjenim Americkim Drzavama. Tacnije, 2008 godine sam poceo sa uzgojem cistokrvnih gupika/gupija sa pedigreom a moj prvi “mentor” je bio Luke Roebuck.

 


Postoje jos od ranije “izlozbe sitnih zivotinja” na EX YU prostorima ali ne postoje suci/sudci za ocijenjivanje gupika/gupija … dostupni su samo “standovi” sa ribicama za prodaju i to je to!

 


(CISTOKRVNA) GUPIKA/GUPI ZA IZLOZBU/TAKMICENJA

Siguran sam da su svi vidjeli gupike/gupije u lokalnim prodavnicama ribica, ali veoma mali broj akvarista na prostorima EX Juge je imao priliku da vidi prave (cistokrvne) izlozbene primjerke. Kad kazem “izlozbene primjerke” onda se to odnosi na visoko-kvalitetne gupike/gupije (sa pedigreom) koje su selektirane/uzgajane prema standardima koje postavlja organizacija/asocijacija za uzgoj gupika/gupija koja odredjuje standarde; oblik, boju, velicinu i proporcije. Danas postoje tri velike Asocijacije prema cijim standardima se uzgajaju visoko-kvalitetni primerci gupika/gupija. Za evropske standarde je I.K.G.H, za svijetske W.G.A i internacionalne I.F.G.A gupike/gupije koje su uzgojene prema standardima jedne od vec navedenih tri Asocijacija su indikacija kvaliteta.

by Waldemar Kołecki

Waldemar Kołecki zadrzava sva autorska prava

Gupi Asocijacije;

 


PRVI KORAK

Na pocetku se morate odluciti koliko sorti/boja gupika zelite odgajati/uzgajati jer od toga zavisi koliko ce vam akvarijuma biti potrebno. Recimo da zelite samo “crne gupike/gupije trouglstog repa” (zbog lakseg objasnjenja), potrebno vam je 8 akvarijuma! Crne gupike/gupije trouglastog repa mozete uzgajati i proizvoditi kvalitetne primjerke sa samo dvije loze/linije. (Mnogo vrsta zahtijeva tri ili vise loza/linija za uzgoj kvalitetnih primjeraka, ali o tome cemo u nekom od narednih clanaka) Obiljeziti cemo ih sa Loza/Linija 1 i Loza/Linija 2. Za Lozu/Liniju 1 potrebni su vam 4 akvarijuma (i isto toliko za Lozu/Liniju 2). Jedan akvarijum za maticne, jedan gdje ce zenka “izbacivati” mlade (mladj), jedan u kome cete drzati samo muzijake i jedan samo za zenke. Veoma je vazno drzati muzijake i zenke odvojeno kako bi ste bili sigurni da ce samo najbolji muzijak siriti potomstvo i da ce se prenositi samo zeljne osobine/karakteristike.

(Moguce je i vise sorti gupika gajiti sa manjim brojem akvarijuma ali posto je ovo tema samo za pocetnike drzacu se samo osnovnih pravila i savijeta)

Preporuka za pocetnike je da zapocnu sa samo jednom bojom ili eventualno sa dve kompatibilne boje (Detaljnije obrazlozenje ce biti opisano u jednom od narednih clanaka).

 


Mnogi pocetnici/akvaristi danasnjice traze savijete i ideje putem interneta … Siguran sam da ste “nailazili” na slike od gupi entuzijasta, poznatih svijetskih odgajivaca koji imaju (fish room) prostorije koje su dodijelili samo uzgoju ribica (gupika/gupija) … Takve slike ne bi trebalo da vas “uplase” i “ugase” vasu zelju da zapocnete sa uzgojem (cistokrvnih) gupika/gupija. Da, istina je da sto vise akvarijuma imate, sanse za bolje rezultate su uvijek mnogo vece. Ali moguce je praviti dobre rezultate i sa malim brojem akvarijuma. Ovo navodim iz razloga sto velika vecina akvarista iz EX YU koje sam ja poznavao zivjela je u stambenim zgradama (stanovima) i uvijek su se “borili” sa prostorom u stanu! Zato sam odlucio da postavim par slika sa stalazama za akvarijume koje su smijestene u stanovima. Mozda nekome budu inspiracija, ideja za novi projekat … NE DOZVOLITE PROSTORU DA BUDE VASA PREPREKA DU UZIVATE U VASEM HOBIJU, DA SE BAVITE ONIM STO VAS CINI ZADOVOLJNIM, SRECNIM … RACIONALNO ISKORISTAVANJE PROSTORA JE VAS PRIORITET!!!

stalaze-sa-akvarijumima-i-gupikama-gupijima

 


DRUGI KORAK

Nabavka maticnih gupika/gupija …
Veoma je vazno da nabavite vec dobro oformljenu “lozu/liniju” sa kojom zelite da zapocnete uzgoj (a zatim radite sa njom koristeci dokazane tehnike i pazljivu selekciju). Mozete od jednoga odgajivaca da nabavite dva para i sa njima da zapocnete vase dve loze/linije. Preporucljivo je da maticne gupike/gupije nabavljate od poznatijih odgajivaca koji su dokazali svoj uspijeh kroz rezultate na izlozbama/takmicenjima. Poznati (uspijesni) odgajivaci ne zele da omalovazavaju svoje ime prodajom inferiornih riba.

 


Pitanja prije kupovine maticnih gupika/gupija???
Pitajte odgajivaca koji je njegov metod uzgoja i njegov cilj. Kada su primerci iz loze/linije koju zelite da kupite poslednji put dosle do nagrade i koje? Gupike/gupiji se tako brzo reprodukuju da rezultati od dve do tri godine ne znace nista, pobjednicka loza/linija bi mogla biti izgubljena. Potrazite konzistentnost. Vazno je da znate da li su, i ako su, kada su linije poslednji put ukrstene.

 


Cesto postavljena pitanja od strane pocetnika su; Da li mogu kupiti cistokrvne gupike/gupije u lokalnim prodavnicama ribica …? Da li je moguce “proizvesti” od njih visoko-kvalitetne primerke i zapoceti cistokrvnu liniju …? Odgovor bi bio kratak i jasan (odgovor ne vazi za iskusne odgajivace, pokusacu objasniti detaljnije u jednom od narednih clanaka); NE, NE i NE!

 


TRECI KORAK / ODABIR METODE UZGOJA

Morate se odluciti sa kojom metodom uzgoja zelite da nastavite; linijskim uzgojem ili uzgojem u bliskom srodstvu. Obadvije metode imaju vise (pa da ih tako nazovemo) podmetoda.

  • Linijski uzgoj; dvije loze/linije koje poticu od jedne i koje se svake trece generacije medjusobno ukrstaju.
  • Uzgoj u bliskom srodstvu; ne preporucuje se pocetnicima.
  • Izvan-linijsko ukrstanje; dvije razlicite loze/linije ili cak sorte, ne preporucuje se pocetnicima.

Na ovu temu planiram uskoro napisati clanak u kojem cu opsirnije opisati ove tri metode
ali do tada, samo da napomenem da bi pocetnici trebali izabrati jedan metod koji ce i da prate.

 


CETVRTI KORAK / SELEKCIJA

Veoma je vazno pratiti standarde, pazljivo odabirati maticne parove za generisanje visokog kvaliteta generacije nakon generacije.

Ako ste od onih koji vole da razvijaju nove vrste, nabavka loze/linija koje pokazuju raznolikost je najbolje resenje za vas.

(Detaljnije obrazlozenje ce biti opisano u jednom od narednih clanaka).

 


PETI KORAK / UCESTVOVANJE NA IZLOZBAMA/TAKMICENJIMA

Ako je to pravac u kome odlucite da idete, postoje mnogi klubovi (na zalost, jos uvijek samo u susjednim zemljama) ciji ce clanovi biti vise nego srecni da vam daju savjete kako da napravite prvi korak i pocnete sa prikazivanjem/izlaganjem/takmicenjem vasih riba.

I.K.G.H

I.K.G.H zadrzava sva autorska prava


 

 

 

 

 


Sve fotografije su moje vlasnistvo (u slucaju da nisu, autori/vlasnici tih slika su navedeni u tekstu ili su potpisani ispod fotografije/slike) i mogu biti koristene samo u obrazovne svrhe uz moje ime. Slike su zasticene ‘autorskim’ pravom.


 

Sve o gupikama i njihovom uzgoju, ishrani i pripremi za konteste izlozbe

 


Sva vasa pitanja na koje jos niste nasli odgovore saljite na nas eMail  – MoscowGuppies@USA.com – pokusat cemo sto jasnije odgovoriti na vasa pitanja.


 

 

 

 

 


INTERNACIONALNA IZLOZBA GUPIKA U VARSAVI, POLJSKOJ
ODRZACE SE 13-tog, 14-tog I 15-tog Jula OVE 2018-te GODINE.
AKO STE U MOGUCNOSTI NE PROPUSTITE OVU PRILIKU !!! 

IKGH European guppy standards


 

 

 

 

 

 

About Igor Dusanic

Dedicated to the Fancy Guppy Hobby!
This entry was posted in Moj Blog ( by Igor D.), X file and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.