ODABIR SORTE & BOJE GUPIKA/GUPIJA ZA POCETNIKE

Nastavljamo sa temom
UVOD U SVIJET CISTOKRVNIH GUPIKA [GUPIJA]
ZA IZLOZBE/TAKMICENJA

 


Podnaslov
PRVI KORAK (SORTE & BOJE & KOMPATIBILNE BOJE)

 


Od uvodjenja gupika/gupija ‘Poecilia Reticulata’ u hobi, mutacije su potekle od izvornog oblika koji je proizveo nasljedne varijacije/varijetete. Ove grupe zivotinja iste vrste, koje dijele nasljedne varijacije, kvalificiraju se kao sorte.

Pojam sorte definiran je na sljedeci nacin:
Svaka od grupa (a grupa bi se odnosilo na vrstu) u kojima su neke vrste biljaka i zivotinja podijeljene i koje se razlikuju jedna od druge po odredjenim karakteristikama koje su ovjekovjecene nasljedstvom.

*Sorta se koristi u botanici i agronomiji. U zooloskoj nomenklaturi izjednacena je sa rangom rase. *Nomenklatura se odnosi na nacin davanja jedinstvenih imena.

 


Prvo da generalno podjelimo gupike/gupije po bojama tijela i peraja;

Jednobojne (Solid)
Dvobojne (BiColor)
Trobojne ili Sarene (Multi)

 


PODJELA GUPIKA/GUPIJA PO OSNOVNIM BOJAMA TIJELA

SIVA (Gray) [Originalne/Divlje]
Koza zenki sivih gupika pod mikroskopom ce pokazati mnogo stotina malih crnih pigmentnih celija (koje sadrze melanin) nazvanih melanociti. Melanin je crna supstanca koja se moze koncentrisati u celiji ili se rasprsavati/rasirivati kroz nju. Ovaj pokret melanina zavisi od fizioloskog stanja ribe. Na primjer, ako je riba uplasena/stresna, njena koza/boja moze izgledati tamnije ili svijetlije. Zbog promijene parametara vode kod muzijaka gupija boja se moze drasticno promijeniti (kao sto je plava promena na zelenu). Kod sivih zenki zatamnjenje ociju je prvi znak neprikladnih uslova ili straha.

POLU CRNA (Half Black)
Polovina tijela gupike/gupija mora biti pokrivena crnom bojom, ostatak, kao ledjna peraja i rep mogu biti bilo koje boje/boja i isto mogu da se svrstaju u strukturalne boje.

TRI CETVRTINE CRNA (3/4 Black)
3/4 tijela gupike/gupija mora biti pokriveno crnom bojom, ostatak, kao ledjna peraja i rep mogu biti bilo koje boje/boja i isto mogu da se svrstaju u strukturalne boje.

ZLATNA (Gold) [Mutacija]
Izvorno je rezultat mutacije sive gupike/gupija, tamni/crni pigment (melanin) je smanjen za 50%. Smanjenjem melanina do izrazaja su dosle skrivene zute pigmentne celije, ali cak i pored toga izgledaju prilicno transparentno.

BLANS (Blond) [Mutacija]
U orginalnom prevodu bi bilo “plava” ali tacniji opis bi bio; “BLANS/blansirana” / IZBLIJEDJENA. Slicna je Zlatnoj, ali je svjetlija i providnija u boji. Pravi broj melaninskih cestica je skoro isti kao i kod Sivih, ali su mnogo manje i cestice se ne mogu rasprsavati/rasirivati na nacin na koji Sive ribe mogu. Ako ukrstite Blans sa Sivom, ocekujte Sive (gupije/gupike) potomke. Uglavnom nisu toliko jake i otporne kao Sive, ali su mnogo jace/otpornije od Albina.

BRONZANA (Bronze)
Gupi koja je genetska Blans (Blonde) sa vise od 25% “Zlatne boje” (Gold) na tijelu sa skalama sa naglasenim zavrsetcima koji su smedje ili crne boje.

ALBINO (Albino) [Mutacija]
Albinima nedostaje tamni/crni pigment – melanin (mutacijom melanin je potpuno eliminisan u kozi) i odlikuje se ruzicastim/roze/crvenim ocima. Boja koja obicno prati Albino gupi je bijela, zuta ili crvena, jer je svako tamno mesto eliminisano mutacijom i boje su vrlo ciste. Ako ukrstite Albino sa Sivom, ocekujte Sive (gupije/gupike) potomke. Cesto su podlozni problemima sa zdravljem, plodnoscu, dobrom tijelesnom masom i bojom.

Guppies by Luke Roebuck


PIGMENTSKE BOJE
su pigmenti cije celije sadrze boje koje gupikama/gupijima daju veliku varijaciju u tipovima boja. Ove pigmentske celije su kontrolisane brojnim Alelima. Pigmentne celije koje uticu na boju koze i pigmentne celije koje proizvode sare/obrasce mogu da se nalaze (a i cesto se nalaze) na razlicitim Alelima. Za veliki broj boja koje mozete vidjeti na gupikama/gupijima odgovorne su svega nekoliko pigmentski celija …

[+] BOJE GUPIKA & pigmentske celije  [PDF]

 


Pigmentne – Strukturalne Boje/Sare/Obrasci (Pigment Patterns);

 • Zmijska koza (Snake-Skin)
  (svjetlije linije se izdvajaju na tamnijoj pozadini)
 • Paun [obrasci kao kod pauna] (Peacock)
  (tamnije tacke se izdvajaju na svetlijoj pozadini)

Generalno govoreci o svim ribama koje zive u prirodi i njenim uslovima Strukturalne Boje/Sare/Obrasci (Patternssu od velikog znacaja i igraju vaznu ulogu;

Ribe mozemo vidjeti u mnogo razlicitih boja i (obrascima/sarama) strukturalni boja. Boja je vrlo korisna za ribe na razlicite nacine. Boja moze kamuflirati (sakriti) ribu i od grabezljivaca i od plijena. Vise u obalnim morskim plicacima, obrascima poput mrlja, pruga, itd. mogu promijeniti izgled ribe kako bi zbunili predatore.

Guppy head colors

Body guppy colors patterns

Guppy tail colors

 


Boje, boje, boje …

 • Rubio (plava): gupike/gupiji imaju zutu boju u pozadini,
  posto je proizvodnja melanina znatno smanjena ali nije potpuno eliminirana. Takodje u ovom slucaju su crvene i zute boje najociglednije.
 • Platina (platinum): Ovaj gen proizvodi metalno zlatnu boju u glavnom regionu.
  Prvobitno ga je osnovao Schimpfelpfennig Horst na gupikama/gupijima sa duplim ostricama, primarno ga koriste odgajivaci guppija u Aziji, kako bi stvorio sjajan raznovrsni trokutasti rep.

U narednim clancima o genetici gupika
pisacu i o drugim bojama ka sto su;
Roza (Pink),
Plava (Blau),
Srebro (Silver),
Metal (Stoerzbach/Metal),
Magenta (purpurnocrvena ‘anilinska’ boja)
Bijela (White) & Super-Bijela (Super White), itd.

Posto je ovaj clanak namijenjen pocetnicima
ne zelim da stvaram konfuziju na samome pocetku.
Mada, moram priznati da je to veoma lako.
Npr;
U Americi i Aziji  ‘zlatna’ (gold) gupi je isto sto u Evropi ‘blans/izblijedjena’ (blond).
U Evropi ‘zlatna’ (gold) gupi je isto sto u Aziji ‘tigar’ (tiger) a u Americi ‘bronza’ (bronze).

 


*Sta je …

 


Ako vas zanima tema o boji gupika/gupija, mozete pogledati dokumenta u rubrici [+] Genetika :: Teorija & Praksa :: Ukrstanja [+]

 


Ako volite gupike/gupije sa ‘trouglastim repovima’ preporucejm vam da pogledate ‘Guppy Gallery‘ (galeriju gupija/gupika) od Bryan Chin-a ‘Color Types‘ (VRSTE BOJA). A ako ste zaljubljenik u repove sa ostricama (posebno donjim) obavezno pogledajte blog od Alan S. Bias-a ‘Swordtail Guppies‘.


U stvari osnovna podjela gupika/gupija vrsi se na osnovu oblika/karakteristika tijela, repa i peraja kao sto su njihov oblik, velicina & proporcije.

U Evropi je trenutno prepoznatljivo 13 oblika;

Oblici repova i peraja kod gupika

+ REP U OBLIKU POLUMIJESECA

Halfmoon Guppy

Halfmoon

Veoma interesantna riba koja je popularna kod uzgajivaca gupika u Aziji. Na zalost, u Americi nije bas najbolje prihvacena od strane ‘uzgajivaca’, za sada …


Halfmoon gupika sa perajima u obliku polu mijeseca


KOMPATIBILNE BOJE

Odgajivaci cistokrvnih gupika/gupija (gupika/gupija sa pedigreom) decenijama rade na kvalitetu loza/linija koje uzgajaju pa zbog toga pocetnici ne bi trebali da eksperimentisu sa ukrstanjima izvan loze/linije “outcross” (parenje riba koje nisu ‘genetski’ povezane). Istina je da “Izvan-Linijskim” ukrstanjem se prave ‘Hibridi’ koji su i te kako potrebni u uzgoju gupika/gupija zbog povecanja plodnosti, jacine, velicine i zdravlja gupika/gupija. U vecini slucajeva na izlozbama gupika/gupija pobijednici su ‘Hibridni”primjerci! Bas zbog toga pokusacu da objasnim koje ‘sorte/boje’ su kompatibilne za ukrstavanja a da ne narusite izgled (gupika/gupija iz vasih loza/linija) cistokrvnog primjerka!

Ovo je veoma opsirna tema tako da sam siguran da ce u buducnosti zauzeti dosta prostora na ovome blogu (proces ukrstanja, u kojim smjerovima treba ici, rezultati, itd.), za sada cu probati u sto kracim crtama da dam jasnu sliku pocetnicima o cemu je ovdje rijec. 

Zapocecu sa mojim favoritnim sortama/bojama gupika ‘trouglastog repa’;
-Japanska Plavo Crvena: Blans & Siva

Japanese Blue Reds guppy by Toni Milligan

Japanese Blue Reds guppy by Toni Milligan

-Polu Crna Pastelna & Pastelna Blans
-Polu Crna Crvena & Crvena Zlatna
-Polu Crna Plava & Plava (regularna/siva)
-Ljubicasta (regularna/siva) & Zelena (regularna/siva)

i ovdje cu se zaustaviti da ne bi doslo do konfuzije!

Kao sto sam vec napomenuo u gornjem dijelu teksta, ova tema ce u buducnosti zauzeti mnogo prostora na ovome blogu.


 

 

 

 

 


Sve fotografije su moje vlasnistvo (u slucaju da nisu, autori/vlasnici tih slika su navedeni u tekstu ili su potpisani ispod fotografije/slike) i mogu biti koristene samo u obrazovne svrhe uz moje ime. Slike su zasticene ‘autorskim’ pravom.


 

Sve o gupikama i njihovom uzgoju, ishrani i pripremi za konteste izlozbe

 


Akvarijum Gupike Forum


About Igor Dusanic

Dedicated to the Fancy Guppy Hobby!
This entry was posted in Moj Blog ( by Igor D.) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to ODABIR SORTE & BOJE GUPIKA/GUPIJA ZA POCETNIKE

 1. Pingback: SVE O GUPIKAMA I UZGOJU CISTOKRVNI PRIMERAKA | F S Q G * Fancy Show Quality Guppies

Comments are closed.