Priprema za uzgoj gupija/gupika za pocetnike

Kao sto sam vec spomenuo u prethodnom clanku
UVOD U SVIJET CISTOKRVNIH GUPIKA/GUPIJA
ZA IZLOZBE/TAKMICENJA
da je velika vecina akvarista iz EX YU koje sam ja poznavao zivjela u stambenim zgradama (stanovima) i uvijek su se “borili” sa prostorom u stanu, ovaj clanak je posvecen ‘pionirima u ovom hobiju’ koji zive u istim uslovima.

Stalaze sa akvarijumima za uzgoj ribica gupi gupija gupika

Priprema za uzgoj gupija/gupika …

Nakon sto ste odlucili koliko sorti/boja gupija/gupika zelite da uzgajate onda ste mogli da i izracunate koliko vam je akvarijuma potrebno. Velicina akvarijuma za maticne ribe i akvarijuma za uzgoj mladji bi trebali biti oko 20 litara. Gupiji/gupike vole nize/plice ali duze akvarijume dok neke druge vrste (kao sto su Skalari) vole dublje/visocije akvarijume. Velicina ostalih akvarijuma gdje cete drzati odrasle muzijake/zenke bi trebali biti oko 40 (ili vise) litara. Nakon ovih proracuna dolazite i do saznanja kolika vam stalaza/polica za akvarijume treba. Visocije a uze stalaze su preporucljivije akvaristima koji zive u stanovima. Posto znate koliko akvarijuma vam treba i dimenzije stalaze/police za akvarijume, mozete da pocnete za ‘potragom’ prostora za vasu stalazu/policu sa akvarijumima. Pozeljno bi bilo da je sto blize bilo kojem ‘odvodu’ kao i ‘dovodu’ vode, izvoru grijanja, itd.

Stalaze sa akvarijumima za uzgoj ribica gupi gupija gupika

Direktno izlaganje akvarijuma suncu nije pozeljno samo ako imate podlogu (bilo koje vrste) i biljke u akvarijumu. U ovom slucaju nije pozeljna bilo kakva podloga (sljunak, krupni & sitni kamencici, pijesak, itd.), samo cisto staklo na dnu.

Ardy-jeva stalaza polica za uzgoj gupika gupija

Ardy-jeva stalaza/polica sa akvarijumima

Stalaze sa akvarijumima za uzgoj ribica gupi gupija gupika

Mozete imati par biljki (korisne su u svakom slucaju) ali pretjerana gustina & broj biljki samo ce vam smetati pri ciscenju i zauzimati prostor potreban za razvoj gupija/gupika. Za uspijeh u uzgoju cistokrvnih gupika/gupija neizbjezno je mijenjanje 10% vode svaki dan! Zbog cega ne treba imati ‘bilo kakvu podlogu’ u akvarijumu i zasto mijenjanje vode svaki dan pokusacu objasniti u nekom od narednih clanaka.

Stalaze sa akvarijumima za uzgoj ribica gupi gupija gupika

Savrsena podloga – ‘cisto staklo’!

 


Za odrasle gupije/gupike nije problem da budu u biljnim akvarijuma sa podlogom zbog toga sto ih ne morate hraniti tako cesto pa se ni voda nece tako brzo prljati … Opet sve zavisi od velicine akvarijuma i broja riba u njemu. Ako vam nije mrsko da cistite ‘podlogu’ svaki dan, samo naprijed, biljni akvarijumi sa kvalitetnim ribama su divna dekoracija u vasem domu! Cesto se mogu vidjeti gupike/gupiji sa ostecenim repovima bas u akvarijumima sa podlogama. Odrasle gupike radi velicine i tezine  tijela i repa (i pored upaljenog ‘prigusenog’ svjetla) nocu borave na dnu akvarijuma i laka su meta svim bakterijama koje se nalaze/razvijaju u podlogama akvarijuma …

Stalaza za akvarijume

 


Odabir stalaze/police, velicine akvarijuma kao i mjesto gdje ce to sve biti smjesteno je samo vas izbor! Da li cete koristiti grijace ili ne to zavisi od sobne temperature, mada moja preporuka bi bila da barem u donjim/na dnu (ako necete u svim) akvarijumima ipak imate grijace koji bi se palili samo ako je temperatura niza od dozvoljene … O pozeljnim temparaturama cemo govoriti u nekom od narednih clanaka posto temparatura vode zavisi od starosti riba, itd. Kao sto sam vec dosta puta rekao nemoguce je sve objasniti odjedanput.  [+] Temparatura & Ishrana gupika/gupija

AKVARIJUMSKO SVIJETLO

Jos jedna stvar o kojoj trebate povesti racuna je i rasvjeta. Jacina, potrosnja, itd. Pozeljno je da bude namontirana prije ubacivanja akvarijuma … Takodje je pozeljno drzati jedno ‘priguseno/slabo’ svjetlo upaljeno preko noci (odgovor ‘zbog cega’ cete dobiti u jednom od narednih clanaka).

Stalaze sa akvarijumima za uzgoj ribica gupi gupija gupika

 


Nakon sto ste izabrali mjesto, rasvjetu, smjestili stalazu i napunili je akvarijumima sada vam treba i filtracija za vodu. Filteri se dijele na vanjske, unutrasnje i podne. Necemo govoriti o vanjskim niti podnim vrstama ali cemo govoriti o unutrasnjim vrstama filterima (detalje cete saznati kroz neke od narednih clanaka) jer su se najbolje pokazali u primjeni kod uzgoja gupika sirom svijeta!

Filtracija za gupike gupije gupi filteri

Odabir filtracije/filtera je veoma vazan zbog mnogo razloga!

Filtracija za gupike gupije gupi filteri

Vi mozete da birate izmedju kutije (box) filtera okrugli, kockasti, za coskove (korner filter) ili spuzva/sundjer filtera. Ove vrste fitera pokrecu se vazduhom. Izbor ‘unutrasnji’ filtera je vas kao i izbor materijala (i o ovome cemo govoriti kroz neke od narednih clanaka) koje cete koristiti.

 


Dosli smo do sipanja vode u akvarijume !!!

Voda je najvazniji dio u akvarijumu, a osobine vode dijelimo na hemijske i fizicke.

Fizicka svojstva vode su:
temperatura, boja, cistoca i miris.

Temperatura je jako vazna osobina i zavisi od vrsti riba koje cete drzati u akvariju, a takodje utice na hemijske osobine kao sto su kolicina kiseonika, CO2, nitrata, itd.

Miris vode nam govori o kvalitetu vodi. Ako voda smrdi po amonijaku (mirisu pokvarenih jaja), to je znak za povecano raspadanje organskih tvari u vodi. Takav problem mozete rijesiti sa povecanim procentom kod zamijene vode.

Boja vode nam je siguran pokazatelj bioloskih procesa u akvarijumu.

Hemijske osobine su:
tvrdoca (karbonatna i nekarbonatna),
kolicina razgradjenih plinova (kisika, hlora, ugljendioksida, itd) i pH (alkalnost i kiselost).

Sve ove osobine ovise jedna o drugoj, pa ako jedna od njih nije u granicama normale, onda ce biti problema i sa ostalim vrijednostima. Tvrdoca vode utice na razvoj organizama u akvarijumu. Odrzava kolicinu soli i minerala koji su jako vazni za funkcionisanje organizama u akvarijumu.

Razgradjeni plinovi u akvarijumu ne smiju biti ni premali, a ni preveliki jer moze doci do velikih posljedica, kao sto je uginuce riba.

 


Gupike/gupiji ne vole prljavu vodu (kao ni druge akvarijumske ribe), ali naprosto obozavaju ‘zelenu’ vodu punu algi. Ako vam ne smeta sto ne mozete da vidite vase ribe koje se nalaze dalje od 2-3cm od prednjega stakla akvarijuma, pustite ih da uzivaju u svom malom carstvu. Ovo nije preporuka za pocetnike!

Stalaze sa akvarijumima za uzgoj ribica gupi gupija gupika


 

 

 

 

 


Sve fotografije su moje vlasnistvo (u slucaju da nisu, autori/vlasnici tih slika su navedeni u tekstu ili su potpisani ispod fotografije/slike) i mogu biti koristene samo u obrazovne svrhe uz moje ime. Slike su zasticene ‘autorskim’ pravom.


Sve o gupikama i njihovom uzgoju, ishrani i pripremi za konteste izlozbe


ZOV novosti


About Igor Dusanic

Dedicated to the Fancy Guppy Hobby!
This entry was posted in Moj Blog ( by Igor D.) and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Priprema za uzgoj gupija/gupika za pocetnike

  1. Pingback: SVE O GUPIKAMA I UZGOJU CISTOKRVNI PRIMERAKA | F S Q G * Fancy Show Quality Guppies

Comments are closed.