NABAVKA MATICNIH RIBA (gupika/gupija)

Vracamo se na clanak
UVOD U SVIJET CISTOKRVNIH GUPIKA/GUPIJA
ZA IZLOZBE/TAKMICENJA

Podnaslov
DRUGI KORAK (NABAVKA MATICNIH RIBA)

Vrste gupika slika od Waldemar Kołecki

Waldemar Kołecki zadrzava sva autorska prava

Stvarno ne znam kako da na najlaksi a najjasniji nacin pocetnicima opisem kratak uvod u uzgoj cistokrvnih gupija/gupika. U prvom clanku na ovu temu sam pokusao da objasnim osnovna pravila kojih bi se pocetnici trbali drzati. A sada, u ovome clanku cu morati da demantujem neke od mojih izjava iz prethodnog clanka. I dalje tvrdim dabi pocetnici trebali nabavljati maticne gupike/gupije od poznatijih odgajivaca koji su dokazali svoj uspijeh kroz rezultate na izlozbama/takmicenjima. Ali ipak treba zapamtiti da se gupike/gupiji veoma brzo reprodukuju tako da rezultati od prije dvije/tri godine ne znace bas mnogo, pobjednicka loza/linija bi mogla biti izgubljena.

 


Ali, ali, ali … sada dolazi ‘onaj’ tezi dio za objasniti … Ako se jeden odgajivac takmici sa svojim ribama sa drugim odgajivacima i pravi dobre rezultate, ne mora da znaci da ima bolje ribe od odgajivaca koji uzgaja ribe radi licnoga zadovoljstva i nikada se ne takmici/ne izlaze svoje ribe!

Odgajivace gupija/gupika dijelimo na tri grupe;

Koji uzgajaju gupike/gupije radi licnog zadovoljstva
Koji vole da stvaraju nesto novo
Koji vole da se takmice sa drugim odgajivacima

Ovaj hobi je ‘takmicarskog duha’ i trebali bi svi odgajivaci da ucestvuju na izlozbama … Opet ono ALI! Ja uzgajam gupije/gupike iz cistog zadovoljstva i volim da vrsim ukrstanja (da stvaram nesto novo).

Guppy created by Igor Dusanic

Created by Igor Dusanic

Veoma rijetko se takmicim sa svojim ribama, sto ne znaci da imam losije ribe od drugih odgajivaca koji se takmice. Jeste, istina je da su moje maticne ribe porijeklom od najboljih Svijetskih i Americkih odgajivaca, ali sve ribe sam ukrstao kako bi dosao do svojih ‘loza/linija’. Ovo je tema za neki drugi clanak ali cu ipak objasniti ukratko o kakvoj je ribi rijec (ljubicasta gupika/gupi trouglastog repa) ispod ovoga teksta. Koristio sam ljubicaste ‘muzijake’ od Dejva (David Polunas) i ljubicaste Moskovske zenke (koje sam dobio ukrstanjem Havajski ljubicasti Moskovaca i Dejvovih ljubicasti zenki) …

Ako se razumijete u ‘kvalitet riba’ onda slobodno mozete da nabavljate maticne ribe i od drugih odgajivaca, ne samo takmicara. Na slici ispod je  tri mijeseca star ‘Japanese Dragon’ (Japanski Zmaj).

Vazno je da upoznate standarde cistokrvnih loza/linija prije nego sto nabavite ribe i koje su kompatibilne sorte/boje za eventualna ukrstanja radi poboljsanja standarda … O ovome cemo nesto vise u narednoj temi.

 

 

 

 


Sve fotografije su moje vlasnistvo (u slucaju da nisu, autori/vlasnici tih slika su navedeni u tekstu ili su potpisani ispod fotografije/slike) i mogu biti koristene samo u obrazovne svrhe uz moje ime. Slike su zasticene ‘autorskim’ pravom.


 

Sve o gupikama i njihovom uzgoju, ishrani i pripremi za konteste izlozbe

 


Breeding Show Guppies by Bryan Chin


 

About Igor Dusanic

Dedicated to the Fancy Guppy Hobby!
This entry was posted in Moj Blog ( by Igor D.) and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.