Pitanja & Odgovori :: Izbor maticnog para, muzijaka i zenki za priplod

Posto sam dobio mnogo e-mejlova sa istim pitanjem, zbog velikog interesovanja odlucio sam da napisem kratak clanak na tu temu. Pitanje koje je upuceno meni glasilo je ovako; “kako ja biram maticne parove, izbor muzijaka i zenki”.

Da bi svima mogao pojasniti govorit’cu generalno, za sve sorte/vrste i oblike ledjni i repni peraja (trouglaste, makazaste, siljorepe, itd.).

Kakvu vrstu svijetlosne energije cete koristi (prirodnu svijetlost, baterijske lampe, obadvoje ili …) i pozadine (plava, crna, itd.) pri izboru muzijaka i zenki zavisi od sorte/vrste & boje vasih gupika.

Odabir maticni riba pocinjem sa mladim gupikama
izmedju 3 – 5 mijeseci starosti.
Trenutno koristim dva muzijaka i tri zenke,
sto bi bilo moje maticno jato.
U zavisnosti od svrhe, vaseg cilja u uzgoju,
prema tim potrebama cete i da birate maticne primjerke
a to ce isto da odredi i koliko riba ce da sacinjava vase maticno jato.
Da bi ste postigli zeljne rezultate ili ispite, nekada je bolje,
opet sve zavisi od vaseg cilja,
koristiti samo jednog muzijaka i jednu zenku (jedan par),
nekada jednog muzijaka i dvije zenke,
nekada pet-sest muzijaka na dvije zenke itd.

 

Odabiranje Muzijaka;

Prvo odstranjujem pet do deset najveci i najljepsi primeraka na oko koji imaju odgovarajucu boju/sare/formu (takodje boja/sare/forma moraju da budu identicni na ledjnome i repnom peraju) u manji plasticni akvarijum koji mi sluzi za selektiranje riba. Moraju da budu zdravi, aktivni, jaki sa jakim trupom koji moze da pravilno drzi veliki rep. Zatim pocinjem da gledam oblik/formu ribe od glave prema repu (najlakse je ocijeniti rep). Ribe sa nepravilnim oblikom (kratkim) ustima, udubljenjem ili ispupcenjem na glavi (pogledaj sliku ispod teksta, oznaceno je crvenom bojom),

Genetika gupika

razdvojenim ledjnim perajnim sipcicama (pogledaj sliku ispod teksta, oznaceno je crvenom bojom), nepravilnim oblikom ili nepravilnostima na repu (pogledaj sliku ispod teksta, oznaceno je crvenom bojom) odma odstranjujem (ispadaju iz igre). Samo da napomenem, ako ne radite sa vasim lozama/linijama koje dobro poznajete, ako ste nabavili novu lozu/liniju iz bilo kojeg razloga ili ste tek krenuli sa uzgojem gupika veoma je vazno da pitata odgajivaca na sta biste trebali obratiti posebnu paznju (pored svega sto sam naveo u ovome clanku) pri odabiru maticni parova … Ovo je veoma vazno da zapamtite! U zavisnosti od sorte/vrste sa kojom radite, nekada su muzijaci ti koji prenose zeljne osobine a nekada su zenke. Nkada zenke prenose oblik tijela, peraja, itd. a muzijaci boju i obrnuto.

Gupika sa losim ledjnim perajem

Gupika sa losim ledjnim perajem


Najcesca pocetnicka greska pri izboru maticni riba je ne obracanje dovoljno paznje na oblik/formu ledjnog peraja. [Anatomija gupika]

Gupika sa losim ledjnim perajem


Ledjno peraje ne smije  da ima razdvojene/nepravilne, vece i manje, sipcice koje strce. Na slici ispod ovoga teksta je moja ‘plava gupika trouglastog repa’ od Subelove (Stan Shubel) loze/linije koja ima pravilno oblikovano ledjno peraje.

Gupika dobre forme za dalji uzgoj


P.S.

Ako ste zainteresovani da pogledate ‘pravilne oblike ledjnog i repnog peraja’ i na drugim vrstama koje se razlikuju od ovih prikazanim na slikama iznad ovoga teksta kao sto su gupike sa okruglim, makazastim, siljorepim i drugim oblicima repova preporucejem vam da pogledate Blog od Alana (Alan S. Bias), a takodje mozete pogledati (odnosno morali biste pogledati ako mislite da se bavite ozbiljno sa uzgojem gupika ili to vec cinite) njegove istrazivacke radove [Academia.edu]. Alan je vrsio celijska istrazivanja, kombinujuci formulisana uzgojna ispitivanja i sistematska posmatranja ( posmatranje je osnovna metoda svake nauke; sastoji se u planskom i objektivnom opazanju, registrovanju i tumacenju pojava …) kako bi odgajivacima pomogao da razumiju kompleksnost savremene genetike gupika sto je neophodno za uzgoj kvalitetni gupika kao i za stvaranje novi sorti/vrsta. Ovdije mozete pogledati Alanov ‘website‘.


Odabiranje zenki;

E’ ovo je malo tezi zadatak zbog  mnogo razloga. Ako su muzijaci ti koji prenose boju na potomke onda biram zenke sa ‘bezbojnim repovima/neutralne’, kod visebojni i dvobojni gledam da zenke imaju sto vise boje u ledjnom i repnom peraju itd. U principu zenke uticu na boju i oblik (tela,peraja …) mladji. Takodje igraju vaznu ulogu u velicini tela. Na istom principu radim sa zenkama kao i sa muzijacima, odstranjujem pet do deset zenki u manji plasticni akvarijum koji mi sluzi za selektiranje riba. Generalno govoreci o odabiru zenki za uzgoj gledam da zenke imaju veliko i krupno tijelo, narocito izmedju stomaka i repa, jako/debelo, podignuto ledjno peraje i jak/debeo rep sa debelim sipcicama. Pravilan oblika tijela i peraja je obavezan! Biranje zenki je uvijek veliki izazov posto moze biti varljivo jer zenke ne  pokazauju sve svoje genetske osobine/boje koje nose u sebi. Odabir (izbor) zenki nije nista manje bitan od odabira (izbora) muzijaka.

Plava tackasta gupika zenkaNa slici ispod ovog teksta je prikazan mnogo prihvatljiviji/bolji izgled ledjnog peraja …

Ledjno peraje gupike


 

Ako bi morao opisati ‘izbor muzijaka i zenki’ jednom recenicom, ona bi glasila ovako; Maticne ribe moraju biti kategorizirane kao nešto sto je blisko savrsenstvu u vecini aspekata.

 

 

 

 


Sve fotografije su moje vlasnistvo (u slucaju da nisu, autori/vlasnici tih slika su navedeni u tekstu ili su potpisani ispod fotografije/slike) i mogu biti koristene samo u obrazovne svrhe uz moje ime. Slike su zasticene ‘autorskim’ pravom.


Visebojna gupika


About Igor Dusanic

Dedicated to the Fancy Guppy Hobby!
This entry was posted in Moj Blog ( by Igor D.) and tagged , , , , . Bookmark the permalink.