Pitanja & Odgovori :: Cime i koliko puta hranim gupike

Sve gupike hranim sest puta dnevno u vremenskim intervalima od dva sata. Kolicina hrane zavisi od toga koliko se riba nalazi u akvarijumu i od njihove starosti.


U prvi tri do cetri dana mladj hranim praskastom hranom za mladj koja sadrzi puno proteina a mijesam je sa praskastom spirulinom. Smijesu razmutim u vodi, koristim samo kolicinu hrane koju cu da potrosim za jedan, eventualno dva dana. Razmucenu smijesu drzim u frizideru.

Hrana za gupike


Cetvrtog ili petog dana, u zavisnosti kako brzo napreduje mladj, pocinjem da dodajem u njihov jelovnik i zivu artemiju. Znaci jedan obrok praskasta hrana a drugi ziva artemija i sve tako naizmjenicno. Samo da napomenem da koristim ociscena jaja artemije, bez oklopa/ljuske, radi boljeg izleganja artemije. Takodje, u ovom slucaju i ne izlezena jaja artemije su jestiva. Znaci izleganje artemija bez otpadaka!

Artemija za gupike


Ribama koje su stare mijesec dana pocinjem da ubacujem u jelovnik i dvije vrste dobro izmrvljene suve/lisnate hrane. Jedna vrsta suve, lisnate hrane je osnovanu na zelenisu dok je druga osnovana na mesu. Znaci pocinjem sa praskastom hranom, sitno izmrvljenom suvom lisnatom hranom osnovanoj na zelenisu, zatim dobivaju zivu artemiju i ponovo jos jedan put tako, samo sto ovoga drugog puta umijesto suve, lisnate hrane osnovane na zelenisu dobivaju osnovanu na mesu.

Lisnata suva hrana za gupike

 


Ribama starim dva mijeseca iz jelovnika izbacujem ‘praskastu hranu za mladj i praskastu spirulinu’ a ubacujem sitne pelete, visoko proteinsku hranu za suplementaciju ishrane riblje mladji.

Pelete hrana za gupike


Ribama starosti tri mijeseca i starije jelovnik izgleda ovako;

Ponekad ubacim (neposredno prije drugog hranjenja) osuseni, izmrvljeni (u prahu) bijeli luk radi zdravstvene preventive i poboljsanja apetita riba. Takodje, ponekad im dajem obareni i sitno isjeckani brokoli umjesto lisnate hrane osnovane na zelenisu.

  • Lisnata hrana osnovana na zelenisu (alge, spirulina, itd.)
  • Ziva artemija
  • Lisnata hrana osnovana na mesu (mijesavina svih vrsta crva)
  • Susena hrana (tubifex crvici)
  • Lisnata mijesana hrana (mijesavina 3-6 razlicitih vrsta hrane)
  • Pelete

Subotom i nedeljom, pored zive artemije dobivaju ‘zaledjeno junece srce’

Beef Heart

i ‘Omnivore Blend Gel Diet‘.

 

 

Napomena;

Postoje rezultati istrazivanja i tvrdnje, da za probavu hrane, gupikama je potrebno ‘tri sata’. Koliki ce vasi intervali biti izmedju hranjenja, to je vasa odluka. Ja do sada nisam zapazio neke probleme sa intervalima od dva sata (mada planiramo da izvrsimo testiranja vremenski intervala izmedju obroka …).

 

 

 

 

 


Sve fotografije su moje vlasnistvo (u slucaju da nisu, autori/vlasnici tih slika su navedeni u tekstu ili su potpisani ispod fotografije/slike) i mogu biti koristene samo u obrazovne svrhe uz moje ime. Slike su zasticene ‘autorskim’ pravom.


 

About Igor Dusanic

Dedicated to the Fancy Guppy Hobby!
This entry was posted in Moj Blog ( by Igor D.) and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Pitanja & Odgovori :: Cime i koliko puta hranim gupike

  1. Pingback: Mali kutak za porodicni hobi :) | F S Q G * Fancy Show Quality Guppies

  2. Pingback: SVE O GUPIKAMA I UZGOJU CISTOKRVNI PRIMERAKA | F S Q G * Fancy Show Quality Guppies

Comments are closed.