Pitanja & Odgovori :: Da li je dobro ukrstati gupike

Da li je dobro ukrstati gupike i da li ja preporucejem ukrstanje gupika …

Gupike

Ako niste pocetnik u ovom hobiju, moj odgovor bi bio svakako DA! Ako ste ikada imali priliku da prisustvujete izlozbama gupika i vidite sve te prekrasne primjerke (hibride), ako ste se ikada zapitali kako mozete da dodjete do takve jedne ribe, odgovor je kratak i jasan; ukrstanjem! Vecina pobjednicki riba na izlozbama nastala su ukrstanjem. Ali da bi bio jasniji, ne mozete tek tako uzeti dvije ribe i ukrstiti ih (i ocekivati dobre rezultate)! Morate barem malo poznavati vase loze/linije, genetiku, koje su to kompatibilne boje dabi ste mogli proizvesti zeljeni ishod, dobiti zadovoljavajuci rezultat. Da li cete se i vi drzati one izreke; ‘bolje pokusati pa propasti, nego ne pokusati pa se stalno pitati’.

Ukrstanja su pozeljna, tako reci ne izbjezna, ako je vasa loza/linija oslabila, lako oboljevaju, gube na velicini, nizak procenat plodnosti, gube boju, itd.

Gupike

Istina je jedno, nikada necete upoznati vasu lozu/liniju ako je ne ukrstite. Ukrstanje moze da bude pozitivno koliko i negativno. Nikada necete saznati koja boja vase loze/linije je dominantna a koja je recesivna. Necete saznati koje ribe trebate ukrstati (kad za to dodje vrijeme, a doce) a koje ne, da li su muzijaci ti koji prenose odredjene karakteristike, boje ili su to zenke, itd. Nikada necete saznati ako ne uradite ukrstanja. Svako ukrstanje bi trebalo da bude uradjeno iz opravdavajuci razloga (jedan ili vise od gore vec navedeni) i sa odredjenim ciljem, nikako samo zato sto imate dvije razlicite ribe & sorte/vrste, loze/linije, ili samo zato sto to zelite da probate. Cak i u slucaju da pokusavate da stvorite nesto novo, morate postaviti sebi cilj i ici ka’ njemu, i birati samo ribe koje mislite da mogu ostvariti vase rezultate a ne nasumice. Preporucujem vam da pogledate ovaj dokument iako je na engleskom jeziku, Genetika/Ukrstanja gupika od Tom-a.

 

 


Preporucujem vam da pogledate video koji je snimljen na engleskom jeziku ako vas interesuju ukrstanja i genetika gupika;

Crosses & Guppy Genetics
Sunset and Yellow Micariff

 

 

 

 

 

 


Sve fotografije su moje vlasnistvo (u slucaju da nisu, autori/vlasnici tih slika su navedeni u tekstu ili su potpisani ispod fotografije/slike) i mogu biti koristene samo u obrazovne svrhe uz moje ime. Slike su zasticene ‘autorskim’ pravom.


 

About Igor Dusanic

Dedicated to the Fancy Guppy Hobby!
This entry was posted in Moj Blog ( by Igor D.) and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Pitanja & Odgovori :: Da li je dobro ukrstati gupike

  1. Pingback: SVE O GUPIKAMA I UZGOJU CISTOKRVNI PRIMERAKA | F S Q G * Fancy Show Quality Guppies

Comments are closed.