Genetika Gupika :: Teorija & Praksa :: Ukrstanja :: Moskovci & Zmijska Koza II

Ovo je muzijak M1 (F1) iz prslog clanka; Genetika Gupika :: Teorija & Praksa :: Ukrstanja :: Moskovci & Zmijska Koza I. Kao sto sam vec rekao, dobijen je ukrstanjem ‘Havajskog Moskovca i Zelene Sarolike Zmijske koze’.

Gupike Havajski dvobojni Moskovac

Moja loza Havajaca je prepoznatljiva po “indigo” ljubicasto/plavoj boji. I poslije svih ukrstanja koje sam uradio zadrzali su tu svojstvenu/prepoznatljivu boju. Indigo … Uvijek su se razlikovali od moje orginalne loze Moskovaca. Brze su se razvijali i imali su intenzivniju/jacu boju glave i ledja. Najveca mana im je to sto kada su pod stresom, prouzrokovanim na bilo koji nacim, boja im tako jako izblijedi da su skoro prozirne. Na mjestima gdje su imali jacu/intenzivniju boju, tu se jos i moze vidjeti jos po malo boje, ali to vise ne bi bila niti ljubicasta niti plava nego ljubicasto-plavo-prozirno-siva! Za vise detalja o boji kao i slike mozete pogledati u mom clanku; Genetika Gupika :: Teorija & Praksa :: Ukrstanja :: Ljubicaste Gupike. Sto se tice Havajski Moskovaca, njihova istorija kao i genetika nisu mi bas poznati. Kroz ukrstanja dosao sam do zakljucka da imaju vise crveni pigmentski celija i plavi iridofora a manje zuti pigmentski celija (barem je tako bilo kod moje linije/loze). [+][Boje Gupika][+] Havajski Moskovac je povezan sa Japanskim i Njemackim vrstama Moskovaca ali su ga razvili i poboljsali odgajivaci gupika na Havajima; veca tijelesna masa, brze raste, intenzivnija/jaca boja. Sve u svemu, na kraju se ne bi bas slozio u potpunosti za boju sto se bar moje linije/loze tice . Moji prvi Havajci su od Luka (Luke Roebuck) a zadnje sam dobio direktno sa Havaja od lokalnog odgajivaca iz Honolulu. Uocljiva je bila drasticna razlika u boji izmedju ove dve linije/loze. Naravno da sam ih ukrstao da bi dobio/napravio/stvorio svoje nove linije/loze, ali u ovom slucaju samo govorim o orginalnom ‘materijalu’ koji sam posjedovao i sa kojim sam radio. Da li sam ja u stvari ikada i imao ‘prave’ Havajce i koje su to ‘tacne karakteristike’ po kojima je prepoznatljiva ova vrsta, koje su to geneticke razlike, za sada ce to biti pod znakom pitanja.

Gupike Havajski dvobojni Moskovac


Odlucio sam da muzijaka iz ovog ukrstanja ponovo uparim za ‘Zelenom Sarolikom Zmijskom kozom’.

Dvobojne Moskovske gupike

Ovoga puta ocekujem ‘trobojce’ sa mnogo vise boje  😉

Gupike Havajski dvobojni Moskovac

Takodje sam nekoliko muzijaka ukrstio sa Japanskim Mozaik zenkama, rezultati uskoro …  😉


 

 

 

 

 


Sve fotografije su moje vlasnistvo (u slucaju da nisu, autori/vlasnici tih slika su navedeni u tekstu ili su potpisani ispod fotografije/slike) i mogu biti koristene samo u obrazovne svrhe uz moje ime. Slike su zasticene ‘autorskim’ pravom.


 

About Igor Dusanic

Dedicated to the Fancy Guppy Hobby!
This entry was posted in Moj Blog ( by Igor D.) and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Genetika Gupika :: Teorija & Praksa :: Ukrstanja :: Moskovci & Zmijska Koza II

  1. Pingback: SVE O GUPIKAMA I UZGOJU CISTOKRVNI PRIMERAKA | F S Q G * Fancy Show Quality Guppies

Comments are closed.