CRVENE zenke crvenog mozaika

Posto sam vec duze vreme proveo trazeci (bez uspjeha) zenke crvenog mozaika sa crvenom (ili narandjastom) bojom u repu sa tamnim i jasnim obrascima/izrazajima/sarama, odlucio sam da ih ‘napravim/stvorim/proizvedem’ sam za sebe. Koristeci moju licnu teoriju, koja i nije bas uspijesna svaki put, i osnovno poznavanje genetike gupika/gupija pokusao sam da rijesim ovaj novi zadatak.


Zasto sam naveo da moja teorija i nije bas uspijesna svaki put? Teorija i praksa … U ovom slucaju ‘teoreticari’ (gdje bi se svrstao i ja) bi bili ‘vizuelni mislioci’, a oni sto koriste rezultate iskljucivo iz prakse bi bili ‘geneticari’. Rad i rezultati vizuelnih mislilaca se zasnivaju na vizualno karakteristicnim opazanjima, jer sve vide/dozivljavaju u slikama i imaju drugaciji pristup i nacin rjesavanja problema od ‘geneticara’, koji vrse razne analize u laboratoriji dobijajuci rezultate pomocu laboratorijski instrumenata, itd. U sustini, oni ne mogu jedni bez drugih, a i njihovi rezultati su podjednako vazni za medjusobno dopunjavanje.

Guppy lab work

Poznavanje ‘genotipa’ riba igra veliku ulogu u stvaranju novih sorti ili samo novih linija. Ako koristimo iste sorte (fenotip) u ukrstima, ali iz razlicitih, nepovezanih linija (genotip), postici cemo razlicite rezultate. Takodje, znanje genetike moze nam pomoci da shvatimo zasto smo dobili, ili nismo dobili zeljene rezultate. Kao na primjer, istrazivackim rezultatima se doslo do rezultata da tokom parenja geni (jedan od muskog i jedan od zenskog) kombinuju se tako da formiraju vidljive i nevidljive osobine/karakteristike koje ce roditelji prenijeti na svoje potomstvo. Neke osobine/boje ukljucuju kombinovanje samo jednog gena. Ostale, poput jasno izrazene crvene boje kod gupika/gupija, trebaju za kompletiranje cak cetri gena. Ako vase ribe imaju samo jedan, dva ili tri potrebna ‘crvena gena’, nikada necete dobiti mlade koji pokazuju jasno izrazenu crvenu boju bez ukrstanja (prelaska) sa drugim ‘nepovezanim’ linijama crvenih.


Ako niste zapazili do sada, sve zenke crvenih muzijaka sa raznolikim obrascima (mozaik/mosaic, tackaste/grass, itd.) trouglastog/trokutastog (delta) repa imaju bijelkastu, po neka zuckastu, ili plavkastu za pozadinsku/osnovnu boju repa. Iz moga saznanja, pigmenti boje Ksanto-Eritrofore kod mozaika prekrivaju leukofore koje su prisutne u genotipu, sto se bas i ne vidi kod zenki. Crvena/narandjasta nije prisutna, sta vise, mnogi od odgajivaca misle da je muski hormon potreban da bi se crvena/narandjasta boja mogla izraziti kod zenki mozaika. Kovalevsky je koristio ‘hormone’ da bi mogao odabrati zenke za odredjenu boju. [+]Selecting females for certain, better color[+]

Ja nikada nisam radio ukrstanja (niti sam ovaj ukrst) u ispitivacke & naucno obrazovne svrhe nego iz svog licnog zadovoljstva i za moje licne potrebe. Poznajem osnovne ‘principe’ genetike o nasljdjivanju karakteristika, itd., ali ‘genetika gupika’ je veoma slozena, komplikovana i jos uvijek nije detaljno utvrdjena, tako da vas veoma lako moze zbuniti. Kao sto svi znamo (jer barem bi ovo trebali da znamo) muzijaci se oznacavaju sa XY jer su heterogametski, a zenke XX jer su homogametske. Kod sorti gupika koje su uzgajane u akvarijima/akvarijumima, farmama, itd. (domesticated strains), izrazaji/ekspresija boje obrazaca (expression of color patterns) pronadjeno je da ih odredjuju dominantni geni vezani za spol (sex-linked genes).

Za ovaj zadatak/projekat sam odlucio da probam prirodnim putem doci do zeljnoga rezultata, a to bi bila mozaik zenka sa osnovnom crvenom/narandjastom pozadinskom bojom. Kao sto sam vec naveo na pocetku, koristio sam neku svoju teoriju i osnovno poznavanje genetike gupika/gupija.


Za projekat sam koristio ‘potpuno crvenog albino’ (full red albino) muzijaka i Moskovsku mozaik (Moscow mosaic) zenku. Orginalne mozaik zenke sa kojima sam poceo raditi nisu imale tamno tijelo, divlju sivu boju, kao neke od mojih danasnjih mozaik zenki koje su ukrstene sa Moskovcima.

Red Albino in to Mosaic guppy cross

Red Albino in to Mosaic guppy cross

Red Albino in to Mosaic guppy cross


REZULTAT;

Red Mosaic guppy female

Sve u svemu, ove zenke cu da koristim za moj ‘glavni projekat’ koji sam zapoceo, a to je i bio razlog zbog koga su ove zenke i nastale. Kao sto sam vec naveo, ja se ne bavim ‘proucavanjem’ genetike gupika vec ‘ucim’ od onih koji to rade i pomalo iz mojih radova/ukrstanja. Sva ‘saznanja’ dijelim sa drugima trudeci se da koristim ‘jezik’ koji je lako razumljiv i samim pocetnicima u ovome hobiju. Volim da koristim i razvijam svoju vizuelnu kreativnost (ako je uopste i imam 🙂 )  kako bi dosao do interesantnih primjeraka koji bi takodje bili i od koristi onima koji se bave proucavanjem genetike gupika.


U RAZLICITOM OKRUZENJU
SA RAZLICITIM OSVJETLJENJEM

This slideshow requires JavaScript.

ZABILJESKA;

Muzijaci su odstranjeni/izbaceni iz programa sa oko 2 i 1/2 mjeseca starosti. U toj dobi su imali jasno izrazene obrasce (mosaic pattern) u ledjnom peraju kao i u repu. Tijelo im je bilo nesto tamnije nego kod zenki, a po neki od muzijaka je pokazivao vecu koncentraciju melanina u tijelu, polu crno tijelo (half black pattern). Desetak muzijaka sam dao bratu koji ima veci akvarijum u kojem drzi neke interesantne muzijake koji su izbaceni iz mog programa-uzgoja. Prosle nedelje, sto znaci decembra 8-mog, kada sam bio u posjeti kod brata, otisao sam da pogledam i njegove ribice (sto je uobicajena rutina) i na moje veliko iznenadjenje zapazio sam drasticnu promjenu kod muzijaka, brace od ovih zenki. Po neki je imao samo naziruce ‘ostatke’ od izrazaja obrazaca mozaika (mosaic pattern) u repu & lednjim perajima, jasno izrazena ‘tamna crvena’ boja je skoro pa sve tragove izrazaja/obrazca prekrila. Cak sta vise, svi su izgledali kao da imaju polu crno tijelo (half black pattern), ali ako i sami pogledate ‘maticne’ zenke, vidjet cete da je ovdje rijec o necemu drugom (MBAG). Ne znam zbog cega ali  trouglasti/trokutasti rep (triangle/delta tail) je izgubio svoju pravilnu formu/oblik. Repovi su izgledali nesto izmedju trokutastih i okruglih sa nepravilnim oblicima na zavrsetcima. Jos samo da naglasim da su muzijaci mnogo manji, po ukupnoj velicini, od zenki.

gupi  gupiji  gupika  gupike

gupi  gupiji  gupika  gupike

gupi  gupiji  gupika  gupike


Sve fotografije su moje vlasnistvo (u slucaju da nisu, autori/vlasnici tih slika su navedeni u tekstu ili su potpisani ispod fotografije/slike) i mogu biti koristene samo u obrazovne svrhe uz moje ime. Slike su zasticene ‘autorskim’ pravom.


About Igor Dusanic

Dedicated to the Fancy Guppy Hobby!
This entry was posted in Moj Blog ( by Igor D.) and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.