Novosti iz mojih akvarijuma – II

Evo rezultata i od maticne zenke CD-A broj ‘1’, mladj je dosla na ovaj svijet 11/14/2019. Ovi mladi muzijaci i nisu bas orginalna kopija oca …

CD-A 1

CD-A 2

CD-A 3

CD-A 4

CD-A 5

CD-A 6

CD-A 7

CD-A 8

CD-A 9

CD-A 10

CD-A 11

Ni ove muzijake iz ove linije necu koristiti za dalji uzgoj.

CD-A 12

CD-A 13

CD-A 15


 

Polovina muzijaka izgledaju kao ovi gore (iznad ovog teksta), dok druga plovina muzijaka izgleda kao ovi dole (ispod ovog teksta), zmijska koza. Nisam iznenadjen ovim rezultatima, mada za ocekivat je bilo pojava ‘kobri’ ali ne i regularne zmijske koze posto sam koristio moje ‘krstaše’.

CD-A 16

CD-A 17

CD-A 18

CD-A 19

CD-A 20


 

Veoma je tesko fotografisati ove zenke (na slikama ispod ovog teksta) i njihovu istinsku postojecu boju. Ledjno peraje je pokriveno crvenom bojom u prirodi, ali zbog koristenja blica (flash-light), svijetlost je reflektovala ovu plavkastu boju zbog prisutnosti iridofora (tip kromatofora – celija sa pigmentom koje imaju sposobnost odbijanja svetlosti). To sto mene interesuje je saradnja/dijelovanje izmedju iridofora i ksanto-eritrofora (kao i leukofora). Za primjer cu sada uzeti “crvenu travu / crvene tackaste” (Red Grass). Sve zenke od ‘crveni tackasti’ (red grass) su plavkaste boje, cak i mladj ‘crveni tackasti’ (red grass) je ovakve plavkaste boje. Prvo dobiju ovu plavkastu boju, a zatim izmedju dva – tri mjeseca polako mutiraju u crvenu boju. Zbog ovoga, meni je veoma interesantno posmatrati ‘crvene tackaste / crvenu travu’ (red gras) kako sazrijevaju. Jedino objasnjenje koje je meni dostupno je to da od crveni tackasti (Red Grass) dobivamo i plave tackaste zbog uticaja “blau” gena. Zenke (ovo se odnosi na sve sarolike zenke sa obrazcima; leopard, mozaik, itd.) nemogu da ispolje/izraze crvenu boju jer im je za to potreban “muski hormon” (zato sam ja veoma ponosan na moju kreaciju zenki crvenog mozaika).

Da se podsjetimo, gupi ima 23 para hromozoma, od kojih su 22 autosomski i jedan par spolni hromosoma. Muzjaci su heterogametski (XY) dok su zenke homogametske (XX). Kirpichnikov (1981) je u svom pregledu dokumentovao 17 (Y-veza) gena koji se prenose sa oca na sina kroz Y-hromosom, 15 koji su X i Y-povezani (nalaze se u oba spola, i kod muzjaka i kod zenki, ali se izrazavaju samo kod muzjaka jer su seksualno/spolno ograniceni i hormonski posredovani.

Sto znaci da su ovi geni u boji povezani sa dominantno i spolno ogranicenim muzjacima jer njihova ekspresija zahtijeva muske hormone. Y-vezani uzorci boja nasljeduju se samo od ocinske linije dok su geni vezani za X prisutni kod oba spola.

Fenotipska osobina je ocigledna, vidljiva i mjerljiva osobina jer je to izraz gena na vidljiv nacin?

 


Sve zenke lice na majku, neke imaju manje a neke vise crvene boje u repu/ledjnom peraju.

Red Mosaic red tail guppies guppy female

Majka i kcerka …

Crvene mozaik gupi zenke gupike gupiji

Mlade zenke [+] kliknite na sliku ako zelite da je uvecate. Ove zemke ce biti koristene za dalji uzgoj ali sa drugim muzijacima.

Crvene zenke crvenog nozaika gupi gupiji gupike

Cak sam pokusao da fotografisem ovu stariju zenku izvan akvarijuma i bez blica (na zalost ova zenka na slici je imala povredu i nije prezivjela) ali ipak boje nisu 100% iste kad vidite ovu zenku uzivo/licno i na ovim fotografijama. Na slikama ispod ovoga teksta mozete primjetiti da je sada do izrazaja dosla bijela boja na ledjnom peraju. Ksanto-eritrofore (crveno-zute) pigmentne celije u boji uvijek prekrivaju bijele leukofore, sto je dio kompleksa/cjeline X-crveni Mozaika.

Red mosaic red tail guppies guppy female

Crvene zenke crvenog mozaika gupi gupiji gupike

Crvene zenke crvenog mozaika gupi gupiji gupike

 

ZABILJESKA;

Zenke iz linije CD-A su sada ukrstene sa muzjacima iz linije CD-B. Takodje, linija K-A je totalno izbacena iz uzgojnog programa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Calculating Aquarium Volume

 


Sve fotografije su moje vlasnistvo (u slucaju da nisu, autori/vlasnici tih slika su navedeni u tekstu ili su potpisani ispod fotografije/slike) i mogu biti koristene samo u obrazovne svrhe uz moje ime. Slike su zasticene ‘autorskim’ pravom.


 

About Igor Dusanic

Dedicated to the Fancy Guppy Hobby!
This entry was posted in Moj Blog ( by Igor D.) and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Novosti iz mojih akvarijuma – II

  1. Pingback: SVE O GUPIKAMA/GUPIJIMA I UZGOJU CISTOKRVNI PRIMERAKA | F S Q G * Fancy Show Quality Guppies

Comments are closed.