Novosti iz mojih akvarijuma – III

Kao sto je svima vec dobro poznato da su moje omiljene gupike ‘Moskovci’. Svi znamo da je glavna osobina Moskovski gupika plava/metalik (na zelenim primjercima moze da se izrazi kao zelena / plavo-zelena, dok na crnim primjercima kao crna / plavo-crna) boja na prednjem dijelu tijela/trupa. Druga polovina tijela moze biti pokrivena bilo kojom autozomalnom/autosomalnom bojom & obrazcima, a takodje i ledjno i repno peraje mogu biti pokriveni bilo kojom drugom (spolno vezanom ili izrazenom drugim genima) bojom ili obrazcima. Zbog toga, ja bi Moskovce svrstao u autozomne/autosomne kodominantne, a vi?

Ako vas zanima istorija Moskovaca :: ovdje :: mozete pogledati moje zabiljeske (sadrzaj je dostupan samo na Engleskom jeziku).

Sa moje strane gledista (sto ne znaci da je ovo tacno) tijelo gupike razlazem na 8 dijelova koji mogu biti pod uticajem razlicitih gena na jednoj ribi. Rep takodje razlazem na tri dijela (zone izrazavanja) ; gornji (gornja zona), srednji (srednja zona) i donji (donja zona).

Gupi Lab

Kliknite na sliku da biste vidjeli orginalnu ribu

Fokusiran sam na sarolike & mozaik obrazce/sare sa crvenom osnovnom bojom, sa i bez moskovskog gena, i kako njihovi / ti geni komuniciraju. Moj cilj je (ne kazem da je dostizan ili ne) razviti Moskovski mozaik sa crvenom osnovnom bojom repa, ledjnog peraja i crvenom bojom na tijelu.

Mozda bi bolja definicija bila ovo;
Metalna glava – crveno tijelo – crveni mozaik.

Kroz ukrstanja koja pravim pokusavam nauciti sto vise o genetici CRVENIH mozaika, zmijska koze, trave/tackasti, kako crvena boja komunicira/medjusobno dijeluje sa obrazcima. Samo da napomenem, da su boje obrazaca (sare) od pripitomljenih sorti gupika u pocetku bile selektovane/izabrane iz velike baze gena od populacije divljih vrsta.


Sada cu ovdje da podijelim sa vama sto sam ja do sada naucio od drugih vezano za ovu temu;

 • Gupike su jedinstvene medju ostalim teleostsima (teleostei) po tome sto su gotovo svi geni odgovorni za pigmentaciju i obrazce/uzorke boje, sa izuzetkom gena za pozadinske boje tijela koji su spolno-vezani i spolno-ogranicen.
 • Boje obrazaca (pattern) kod gupika su slozene i cesto upadljive kombinacije narandzaste, crne, bijele, zute, zelene, iridescentno (metalik) plava, koje se izrazavaju/pojavljuju kao mrlje, krugovi, tackice, linije, itd.
 • Takodje treba napomenuti da izrazavanje/ekspresija boje obrazaca u pripitomljenim sortama nastaju zbog dominantnih spolno-povezanih (sex-linked) gena.
 • Genetska veza koja djeluje kroz prelazak izmedju X i X hromosoma, X i Y hromosoma, i autosomalna rekombinacija gena su najvazniji izvori boja sara/obrazaca – polimorfizama.
 • POZADINSKE BOJE
  Samo cetiri gena; izblijedjena/plavusa – blond (b), zlato – gold (g), albino – albino (a) i plava – blue (bl), su odgovorni za pozadinsku boju na gupikama sto pokazuje da se obojenje/boja tijela autosomno naslijedjuje kod gupika (Kirpicnikov, 1981). Ovi su geni recesivni na njihove divlje alele.
 • Gore opisani autozomni lokusi u boji (pozadinske boje); plavi i zlatni, igraju presudnu ulogu u formiranju boje obrazaca kod gupika. Narandjasta pigmentacija izostaje u kozi gupija sa lezijom (ostecenje ili nenormalna promjena u tkivu organizma) u plavoj boji, sto sugerira nedostatak u razvoju ksantofora.
 • Takodje i ovi geni za boju povezani su dominantno i spolno ogranicenim muzjacima jer njihova ekspresija zahtijeva muske hormone. Y-vezani obrazci u boji nasljedjuju se samo od ocinskih linija, dok su geni vezani za X prisutni kod oba spola.
 • Sto znaci da promjenjivost u muskim uzorcima/sarama/obrazcima boja i morfologija peraja kod gupika, Poecilia reticulata, zivorotka, koja daje primjer ekstremnog polimorfizma obrazaca/uzoraka/sara sa prisutnim spolnim dimorfizmom.
 • Pri istrazivanju mogucnosti prelaska izmedju Y hromozoma utvrdjeno je da to doprinosi visokom stupnju polimorfizma kod gupika prisutnoj u prirodnoj populaciji. Takodje je utvrdjeno da se YY pojedinci/jedinke lako induciraju u laboratoriji i da su rezultati pokazali da je prelazak YY veoma vazan izvor fenotipske varijabilnosti, vjerovatno zato sto je rekombinacija moguca cijelom duzinom Y hromosoma, i na vrlo visokim frekvencijama zbog visokih stupnjeva homologije. Dakle, prelazak izmedju Y hromosoma je jos jedan mehanizam koji moze doprinijeti ekstremnom polimorfizmu obrasca kod gupika.
Homologija / evoluciona genetika / gupi ortolozi i paralozi

Pri opisu evolucijske proslosti gena,
homolozima zovemo one gene koji imaju zajednicko porijeklo.
Detaljniji opis para gena moguc je kroz pojmove ortolozi
za one homologe koji su nastali specijacijom (razdvajanjem vrsta)
i paralozi za one homologe koji su odvojeni dogadjajem duplikacije.

Ukrstenosti/Ukrizenosti Hromosoma – Chromosomal crossove;

Prelazak i mijesanje pri ukrstanju hromosoma (Chromosomal crossover) ;

 • Homoloska rekombinacija je proces kojim dva hromosoma, uparena tokom profaze 1 mejoze, razmjenjuju neki udaljeni dio svoje DNK. Ukrstanje se dogadja kada se dva hromosoma, obicno dva homoloska primjera istog hromosoma, razbiju i zatim ponovo povezu, ali s razlicitim krajnjim dijelom.
 • Ako se oni slome na istom mjestu ili lokusu u nizu baznih parova, rezultat je razmjena gena, nazvana genetska rekombinacija. Ovaj ishod je normalan nacin da se dogodi prelazno ukrstanje (crossover).
 • Ako se razbiju na nesto drugacijim lokusima, rezultat moze biti umnozavanje gena na jednom hromosomu i njihovo brisanje na drugom. Ovo je poznato kao nejednak prelazak pri ukrstanju (unequal crossover).
 • Ako se hromosomi razbiju na obje strane istog centromera i ponovno se pridruze kako bi se izuzeo centromere (centromere drzi dvije sestrinske hromatide zajedno u replikovanom hromosomu sto znaci da je to podrucje na hromosomu koje se sastoji od centricnog heterohromatina), rezultat moze biti gubljenje jednog hromosoma u trajanju diobe stanica.
EPISTAZA 
 
Odredjeni fenotip je obicno rezultat procesa koji su kontrolisani sa nekoliko gena.
Svaki od gena kontrolise neki od koraka koji zajedno rezultiraju u fenotipu.

Epistaza je genska interakcija u kojoj proizvod jednog gena
utice na fenotipsku ekspresiju drugog gena (ciji proizvod utice na neku osobinu),
tako da fenotip sada nastaje pod uticajem prvog, a ne drugog gena.
Drugim rijecima, jedan genski alel maskira dejstvo drugog genskog alela.

• Mutantni aleli jednoga od dva ili vise gena mogu dati isti fenotip

Ovim tipom interakcije ne nastaju novi fenotipovi,
ali se broj fenotipova moze smanjiti jer se pojedine genotipske klase grupisu.

Za gen koji maskira ekspresiju drugog gena se kaze da je epistatican,
a onaj cija je ekspresija maskirana je hipostatican.

Takodje epistaticni efekat ne mora biti samo u jednom pravcu,
celijska epistaza se moze odigrati u oba pravca izmedju dva lokusa. 

• Dominantna epistaza – dovoljan je jedan dominantni alel epistaticnog gena da maskira ekspresiju alela drugog gena.
• Recesivna epistaza – potrebna su dva resesivna alela epistaticnog gena da bi maskirala ekspresiju alela drugog gena.

Posto sam vam naveo na cemu radim, sada cu da navedem i sa cime trenutno radim/raspolazem, kako i sa cime dolazim do trenutnih i buducih rezultata. Ovo bi trebalo biti od pomoci i meni a i vama u pracenju razvoja mojih radova/rezultata.

Ponovo cu da napomenem da je K-A linija (Krstaša) izbacena iz uzgojnog programa.

Krstasi

K-A


Linija SM-A, eksperimentalna linija. Muzijaci su’ Sarolika Zmijska Koza’ (Variegated Snakeskin) iz linije CD-A, a zenke su Moskovski mozaik (Moscow Mosaic). Ovo je rezultat koji sam dobio od ukrsta Moskovca sa sarolikom zmijskom kozom koji sam naravno ponavljao nekoliko puta;

Koja je moja namijera sa SM-A linijom opisacu u jednom od dolazecih clanaka. Veoma lako je moguce da izbacim i ovu liniju radi nedostatka prostora/akvarijuma.


Linija MD-A je Moskovski Mozaik

Izlozbene gupike gupiji za konteste

MD-A

koji je sada ukrsten sa zenkama iz linije CD-A.


Linija MD-B je Moskovski Mozaik

Moscow Red Mosaic guppy

Click on image to enlarge

koji je sada ukrsten sa zenkama iz linije CD-B.


Linija CD-A, zenke koje su dobivene ukrstanjem potpuno crvenog albina (Full Red Albino) i zenki Moskovskog mozaika (Moscow Mosaic).

Rezultati ukrsta;

Red Mosaic guppy female

CD-A females (F1)

Ove zenke su zatim uparene sa mojim Krstašima od cega su i dobivene moje danasnje zenke u liniji CD-A.

Svi muzijaci su izbaceni iz programa (kao sto sam vec naveo u tekstu iznad da su u uzgojni program sa ovim zenkama ubaceni Krstaši) a ovo su varijeteti dobiveni od dvije razlicite zenke;

Od zenke brj 1.

Stariji muzijaci;

Gupi Lab

Click on image to enlarge

Od zenke broj 2.

Stariji muzijaci;

Gupi Lab

Click on image to enlarge

Takodje u danasnjoj liniji CD-A nalaze se samo zenke od zenke broj 1.

Crvene zenke crvenog nozaika gupi gupiji gupike

Click on image to enlarge – Young females CD-A


Linija CD-B je ukrst crvene trave/tackastih RG-B (Red Grass) i zenki iz linije MD-B.

Gupi Lab

Click on image to enlarge


Linija RG-A je ukrst crvene trave/tackastih (Red Grass) i zenki iz linije CD-A.

Gupi Lab

Gupi Lab

Click on image to enlarge


Linija RG-B je cista linija crvene trave/tackastih (Red Gras) koja je ostala u nasim akvarijumima zahvaljujuci mojoj supruzi i sinu 🙂

Gupi Lab

Click on image to enlarge


Moja sljedeca namijera je da sve ove linije svedem na tri linije, odnosno dvije plus jedna od mog sina, bez otsupanja ka ostvarenju moga cilja 🙂 Ko sljedeci ispada, uskoro cete saznati 🙂


Sve fotografije su moje vlasnistvo (u slucaju da nisu, autori/vlasnici tih slika su navedeni u tekstu ili su potpisani ispod fotografije/slike) i mogu biti koristene samo u obrazovne svrhe uz moje ime. Slike su zasticene ‘autorskim’ pravom.


About Igor Dusanic

Dedicated to the Fancy Guppy Hobby!
This entry was posted in Moj Blog ( by Igor D.) and tagged , , , , . Bookmark the permalink.