Genetika Gupika :: Teorija & Praksa :: Ukrstanja :: Ljubicaste Gupike

Na jednom od SJGG klubski sastanaka dobio sam ‘zeljno iscekivane’ ljubicaste gupike (trouglastog repa) od Dejva (David Polunas). Nazalost, njegov tajni ‘recept’ kako dolazi do ‘sampionski’ ljubicatih primjeraka nije dosao uz ribe. Sve sto znam je to da koristi tu liniju/lozu za kreiranje/stvaranje njegovih ljubicastih “sampiona”. Posto sam u to vrijeme ‘radio’ na mojoj ljubicastoj liniji/lozi jako sam zelio da ukrstim moje ribe sa njegovim. Da, imao sam jasan cilj ovoga ukrstanja (koji je na ‘trenutak izgledao kao i ostvareni cilj).

Ljubicaste gupike trouglastog repa

Ukrstavanjem Americkih muzijaka sa trouglastim repom i Moskovski zenki cilj je bio povecanje tijelesne mase i intenzitet boje na Americkoj liniji/lozi. Zenke koje sam koristio za ovo ukrstanje ustvari nisu bile 100% Moskovske, dobijene su iz ukrstanja Moskovaca sa Ljubicastim (delta) zenkama trouglastog repa.


Purple Delta guppies

Uklanjanje zelene boje sa tijela i pojacavanje/prosirivanje ljubicaste boje sto je vise moguce.


REZULTATI SU BILI ZADOVOLJAVAJUCI!

Ljubicasta gupi gupika trouglastog repa

Ljubicasta gupi gupika trouglastog repa

Ljubicasta gupika

Purple Delta female

Purple Delta guppies


Zapravo moj glavni cilj je bio poboljsati intenzitet boje, smanjivanje kontrasta izmedju boje na glavi i prednjem ledjnom dijelu, i boje na zadnjem ledjnom dijelu, tijelu i repu, i takodje pojacati gustocu boje na repu i ledjnome peraju na mojoj Moskovskoj liniji/lozi. Mislio sam da ovo mogu resiti sa ukrstanjem mojih Moskovaca sa Americkim … Koristio sam Moskovskog muzijaka i Americku zenku … U prvom okotu mladj je izgledala fantasticno nakon tri mijeseca starosti. Velicina je bila vise nego obecavajuca, boja je bila zadovoljavajuca … Sve je bilo dobro dok nisam ponovo testirao kakva je reakcija Moskovaca na promjenu osvijetljenja, sredine, itd.

U sobi sa elektricnim osvijetljenjem koje dolazi odozgo i ispred, izgledali su fantasticno dok u sobi u kojoj su bili izlozeni prirodnom svijetloscu/suncem izgubili bi svaku vrijednost … Ovo je jadan od osnovnih razloga zbog koji sam prestao sa uzgojem jednobojni Moskovaca ali sam ih iskoristio za planirana ukrstanja kako bi kreirao novu liniju/lozu dvobojni i visebojni Moskovski. Ako drzite gupike samo iz hobija, ovo nebi trebalo da vam predstavlja neki problem ali ako ste takmicarskog duha i zelite ucestvovati na izlozbama … S R E T N O

Ljubicaste Moskovske gupike

Elektricni izvor svijetlosti

Ljubicaste Moskovske gupike

Prirodni izvor svijetlosti


Ljubicaste Moskovske gupike

Elektricni izvor svijetlosti

Ljubicaste Moskovske gupike

Prirodni izvor svijetlosti


Zenke;

Ljubicaste Moskovske gupike

Ljubicaste Moskovske gupike


 

 

 

 

 

 


The Phenotypic Expression of Purple Body (Pb)


Sve fotografije su moje vlasnistvo (u slucaju da nisu, autori/vlasnici tih slika su navedeni u tekstu ili su potpisani ispod fotografije/slike) i mogu biti koristene samo u obrazovne svrhe uz moje ime. Slike su zasticene ‘autorskim’ pravom.


 

About Igor Dusanic

Dedicated to the Fancy Guppy Hobby!
This entry was posted in Moj Blog ( by Igor D.) and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.