Nakon bezbroj ukrstanja, odredio sam svoj konacni cilj!

Kao sto sam vec naveo u mom posljednjem clanku, moj rad je fokusiran na Moskovskim crvenim dvobojnima (Moscow BiColor). Danas imam moje dvije orginalne linije (koje sam odlucio da sacuvam), koje su stvorene u mojim akvarijumima. Nazvao sam ih; Moskovski Vatreni Mozaik (Moscow Fire Flame Mosaic). Posto su dosta slicni Moskovskim mozaicima koji vec postoje, odlucio sam se za nesto vise prepoznatljivo, da stvorim nesto sto ce biti unikatno, sto ce izdvojiti moju liniju od drugih. To po cemu bi se razlikovali od drugih je tri cetvrtine tijela trebale bi biti pokrivene narandjastom/crvenom bojom. Da li je ovo izvodljivo … Vidjecemo  😉

Na ovom prvom video zapisu mozete da vidite kako u stvarnosti izgleda muzijak koji se nalazi i na fotografijama koje su ispod, u kontestu. U zavisnosti iz kojeg ugla/strane svjetlo  dolazi, boje na ovom muzijaku ‘izrazavaju’ se u razlicitin nijansama. Kada se nalazi u prednjem djelu akvarijuma, svjetlost mu dolazi odozgo i od pozadi, i mozete primjetiti da je pozadina repa narandjaste/crvene boje sa crnim sarama/oblicima/izrazima, sto i jeste moj cilj. Kada se nalazi u srednjem djelu akvarijuma, svjetlost do njega dolazi odozgo/direktno iznad, a ako je u pozadinskom djelu akvarijuma, svjetlo do njega dolazi sa prednje strane odozgo. U oba ova djela mozete primjetiti kako se cak i crna boja preliva u ljubicastu …

 

Prelivanje, promjena boja se moze najbolje uociti na ovom usporenom snimku;

 

Na ovim slikama mozete uociti da sam koristio razlicite izvore kao i jacinu svijetlosti sto je rezultiralo da vidite istog muzijaka u nekoliko razlicitih nijansi. Ovako se najlakse uocavaju pozitivne i negativne osobine, kao i to na cemu bi se trebalo poradti.

 

This slideshow requires JavaScript.

 


Takodje sam zapoceo sam rad na stvaranju dvije nove linije regularnih ‘crvenih dvobojnih’ (Red BiColor) bez ‘direktnih’ gena Moskovaca. Ove nove linije bi trebale da budu od pomoci za ostvarivanji mog cilja sa Moskovskim dvobojnima/mozaicima. Ovoga puta su ubaceni u igru, pored mojih ‘krstaša’, i cisto (jednobojni) crveni albinosi (Red Albino), crveni tackasti ili crvena trava (Red Grass).

 


Za sada, dok ne ostvarim svoj cilj u potpunosti, u mojim akvarijumima se nalazi sedam linija ‘dvobojnih’ (BiColor) gupika i jedna eksperimentalna linija SM-A.

Jedna linija mojih ‘krstaša’ (My Mosaic), Linija K-A. Ova linija je takodje razvijena/stvorena u mojim akvarijumima a nastala je iz visebrojnih ukrstanja sto i samo ime ‘krstaši’ govori sve o njima. Sorte koje su ukljucene u izgradnju linije K-A direktno ili indirektno su; Crveni Japanski Mozaici (Red Japanese Mosaic) od Stiva (Steve Mutzel), Kobre (Cobra) od Majkla (Michael Raimondi) koje je dobio od polu-crnih leoparda (Half Black Leopard) od Stiva (Stephen Neil Kwartler), polu crni leopard / bijeli/pastelni, menta zeleni i lavanda ljubicasti (Half Black Leopard pastel/mint green/lavander) od Nelsona (Nelson Bower), Sarolika Zmijska Koza (Variegated Snakeskin) od Tima (Tim Mousseau).

 

This slideshow requires JavaScript.

 


Jedna linija ‘crvene trave’ (Red Grass), Linija RG-B (slike ispod ovoga teksta).
Ova linija je uvezena iz Tailenda (Thailand), od Prasertsak-a (Prasertsak Komolchan).

Druga linija ‘crvene trave’, RG-A, je ukrst izmedju linije RG-B i linije CD-A.

 

This slideshow requires JavaScript.

 


Dvije linije Moskovski dvobojnih (mozaika)
Linija MD-A i Linija MD-B.
Ove linije su stvorene/razvijene ukrstanjem mojih orginalnih i Havajski Moskovaca (Original and Hawaiian Moscow) i krstaša. Linija MD-A je iz ukrsta sa oginalnim zelenim Moskovcima (Green Moscow) dok je Linija MD-B iz ukrsta sa Havajskim Moskovcima (Hawaiian Moscow). Linija MD-B se jos razlikuje od Linije MD-A i po zenkama. Zenke iz linije MD-B su dobivene iz ukrsta ‘crvene trave’ (Red Grass) i krstaša dok su zenke u liniji MD-A iz linije CD-A.

Na ovim slikama (ispod ovoga teksta) su orginalni F1/F2 potomci ovih linija.

 

This slideshow requires JavaScript.

 


Dvije linije crvenih dvobojnih (mozaik / leopard / tackasti)
Linija CD-A i Linija CD-B.
Ovo su dvije nove (jos u procesu izgradnje/razvoja) linije crvenih dvobojnih (Red BiColor). Linija CD-A je rezultat ukrsta orginalnih krstaša i zenki koje su dobivene iz ukrsta Crvenog Albina (Red Albino) od Stiva (Steve Mutzel) i zenki Moskovskog mozaika.

Ako zelite da saznate nesto vise o zenkama iz linije CD-A kliknite ovdje.

Linija CD-B je rezultat ukrsta ‘crvenih tackasti’ / ‘crvene trave’ (Red Grass) i zenki Moskovskog mozaika (MD-B).

 

Od sada pa nadalje cu samo pisati o progresu u radu sa ovim gore navedenim mojim linijama. U slucaju da u medju-vremenu saznam nesto novo, sto mislim da je vrijedno da podijelim sa drugima, iako nije vezano za moj rad, pisacu clanak o tome …  🙂  Npr. o genetici, bolestima, itd.


 

 

 

 

 

 


Sve fotografije su moje vlasnistvo (u slucaju da nisu, autori/vlasnici tih slika su navedeni u tekstu ili su potpisani ispod fotografije/slike) i mogu biti koristene samo u obrazovne svrhe uz moje ime. Slike su zasticene ‘autorskim’ pravom.


 

About Igor Dusanic

Dedicated to the Fancy Guppy Hobby!
This entry was posted in Moj Blog ( by Igor D.) and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.