Naš napredak u poboljšanju zelene boje na Moskovcima

Naš napredak u poboljšanju zelene boje na Moskovcima za sada ide na bolje bez ukrštanja sa drugim sortama/vrstama gupika. Kada kažem sa drugim sortama/vrstama to podrazumjeva popularno ukrštanje između Moskovaca i zelenih gupika sa trouglastim (delta) repom. U Americi, kao i širom svijeta ovo je veoma popularno ukrštanje iz mnogo razloga, ali za sada, posto je ovo članak o zelenim Moskovcima fokus ću i da zadržim na njima. Jedan od razloga ukrstanja je da se poveća (pojača) intenzitet “zelene boje” Moskovaca kako bi ona bila osnovna, odnosno jedina primarna boja. Prve gupike koje su bile predstavljene u svijetu akvaristike pod imenom “Moskovska gupika” bile su plave boje, plave sa presijavanjem u plavo zelenu boju sa tamnim i svijetlim nijansama. Sve što je bilo poznato o njima je da potiču iz Moskve (Rusije) iz grada po kome su i dobile ime. Njihov nastank, genetske osobine (uticaj pigmentski ćelija  – hromatofora i irdiofora) koje ih čine unikatnim … Do današnjeg dana nisu poznati tačni podatci o nastanku ove vrste. Pitanje je dosta staro a odgovora još nema … Moje vjerovanje je da je ova riba modifikovana (stvorena u laboratoriji), da nije dobijena prirodnim putem … ??? A zašto to vjerujem možete pogledati moj članak o Moskovcima koji je pisan na engleskom jeziku. Dok ne stigne odgovor ja se vraćam na započetu temu.

Matični mužijak


Kao sto rekoh, nije bilo ukrštanja sa genetski nepovezanim sortama/vrstama ali smo ipak izvršili ukrštanje sa genetski povezanom sortom/vrstom – Ljubičastim Havajskim Moskovcima. Da, nasi Havajci su bili ukrsteni sa ‘delta’ vrstama … Koristili smo što je moguće svjetlije ljubičaste ženke i mužijake sa najintenzivnijom zelenom bojom. Ova kombinacija se upotrebljava za povećanje tjelesne mase i poboljšanje zelene boje (a kod drugih vrsta gupika i za dobivanje čisto plavih hibrida). U suštini, kada je reč o jednobojnim Moskovcima onda se to podrazumeva da se radi o “plavoj” ribi. Razlika između plavih i zelenih & ljubičastih je sljedeća; Zeleni Moskovac je u principu plavi sa dosta žutih pigmentskih ćelija u kozi dok Ljubičasti Moskovac je plavi sa mnogo crvenih pigmentskih ćelija. Takođe kontrasti plave boje variraju i zavise od tamnih (crnih) pigmentskih ćelija koje su sastavna komponenta plave boje. Zbog toga možemo da dobijemo i tamne, odnosno crne primerke od plavih.

Mužijak iz našeg jata

Mužijak iz našeg jata


Po mom mišljenju najteže je raditi sa zelenim primercima i u potpunosti prekriti plavu boju, kao na primjer sto se može uočiti na gupiju ispod ovoga teksta …


U bliskoj budućnosti ako ovaj problem sa plavom bojom neuspijemo ukloniti sa selektivnim uzgojem u srodstvu preči ćemo na plan B (korištenje zelenih ženki sa trouglastim repovima). Ova linija Moskovaca je “prošvercovana” iz Rusije (Moskve) sa jednim od studenata koje sam upoznao dok sam živio u Atlantic City-ju, New Jersey-u.


Vrsta i jačina svjetlosti su jedan od značajnih faktora koji utiču na vizuelni odraz boje, odnosno pigmentskih ćelija koje se nalaze u koži ribe.

Zelena gupi Moskovska gupika


GREEN MOSCOW GUPPIES

our progress on improving green color


Nikola Dusanic


 

 

 

 

 


Sve fotografije su moje vlasnistvo (u slucaju da nisu, autori/vlasnici tih slika su navedeni u tekstu ili su potpisani ispod fotografije/slike) i mogu biti koristene samo u obrazovne svrhe uz moje ime. Slike su zasticene ‘autorskim’ pravom.


 

About Igor Dusanic

Dedicated to the Fancy Guppy Hobby!
This entry was posted in Moj Blog ( by Igor D.) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Naš napredak u poboljšanju zelene boje na Moskovcima

  1. Pingback: SVE O GUPIKAMA I UZGOJU CISTOKRVNI PRIMERAKA | F S Q G * Fancy Show Quality Guppies

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.